Amarantos kiflik kalácstésztából
2012-07-27Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,
Címkék: sütőpor_nélkül, kalács, amarant, kifli, házi kifli, sütőben sült kifli, sütemény
Recept összetevői:
Gondoltam, ha az amarantnak annyira magas a kalcium, magnézium és vastartalma, belerakhatnánk a kalácstésztánkba, hadd legyen az uzsonna értékesebb :) Elsőre egy kis csavart kiflit készítettem belőle a picurnak, aki mondanom sem kell, hogy alig tudott betelni vele.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 250 gramm liszt
- 37,5 gramm vaj/margarin (mentes)
- 2-3 evőkanál puffasztott amarant
- 1 evőkanál xilit
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 12,5 gramm élesztő
- fél mokkáskanál só
- 125 gramm növényi tej (mi rizs- vagy zabitalt használunk)
Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral futtassuk meg. A lisztet szitáljuk át, a sót és a cukrot keverjük hozzá. Kockázzuk bele a vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel.
Ha az élesztő felfutott, keverjük a lisztbe, öntsük hozzá a többi tejet is, és gyúrjuk át a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.
Ha megkelt, szórjuk meg az amaranttal, kicsit gyúrjuk bele, és gombócot formázva vágjuk nyolc felé a tésztát. Persze a darabszám attól is függ, hogy mekkora kifliket szeretnénk. Egy kifli nekünk vagyis a picurnak uzsonnára pont elég volt :) Tehát a felvágott darabokat formázzuk hengerré, és két-két rudat sodorjunk össze, hajlítsuk patkó alakúra a sütőpapírral kibélelt tepsin.
A formázás után még 20-25 percig kelesszük a kifliket. Mielőtt a sütőbe kerül, kenjük meg egy kis tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sül.
Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis zabtejjel.