Amarantos tejbegríz

2012-09-05

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

A picur egyik kedvence a tejbegríz, és mivel nem terheli a pocakot és gyorsan elkészíthető, az olyan napokon, amikor hirtelen kifogyunk a reggelire-vacsira szánt zsemléből, vagy egyszerűen nem volt idő stb. vásárolni, a köles-, és hajdinakása után a következő reggeli/vacsora a tejbegríz :) Egyik nap gondoltam egyet és a tejbegrízhez amarantot kevertem, hogy ellensúlyozzam a tejcukor és gyümölcscukor diétánkat. Az amarantnak ugyanis nagyon magas a kalcium, a vas, a cink és a magnézium tartalma, arról nem is beszélve, hogy aszkorbinsavat (C-vitamint) is tartalmaz. (De bővebben itt.) Nagyon kellemes íze lett tőle a kásának, ráadásul a saját adagomat egy kis nyírfacukorral és fahéjjal ízesítettem. A picurnak nem volt szüksége cukorra, így is imádta, de persze, ha valaki már hozzászoktatta a babáját a cukorhoz, akkor édesítse a grízt attól függően.

Hozzávalók:

  • 2 kávéscsészényi búzadara
  • 1 kávéscsészényi amarant
  • háromszoros mennyiségű növényi tej (rizs/zabital)
  • fahéj
  • Nem babának: nyírfacukor

Az elkészítés pofonegyszerű: a tejet forraljuk fel, majd öntsük bele fokozatosan a darát és az amarantot, sűrű kevergetés mellett főzzük a szemeket puhára. Ha közben kevésnek érezzük a folyadékot, pótoljuk – lehet vízzel is. Én azzal szoktam, és tálalásnál szoktam még egy kis hideg tejjel puhítani a kását, így le is tudom hűteni a picurnak, aki mindig olyan türelmetlen, főleg, ha meglátja, hogy a tűzhely mellett állok :)

Tálalásnál ízesítsük ízlés szerint. 

amarantos_tejbegriz.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page