Amarantos vaniliás kalácstorta

2012-08-30

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tízórai, Tojás nélkül, Uzsonna, Vacsora,

Címke: , , ,



Recept összetevői:

Elérkezett a picur névnapja, és a vendégseregnek akartam készíteni valami finomságot, de olyat, amit a babánk is megehet. Mivel mostanában a kalácstorta nagyon bejött, és nem volt időm, mást kikísérletezni, ezért ezt készítettem annyi újítással, hogy a tésztába amarantot és vaníliát raktam. Persze hogy az amarantos kifli adta a motivációt, de most már eleve a lisztbe kevertem bele az amarantot. Habár külsőségekben nálam a szimpla kalácstorta a nyerő, mivel ez az amaranttól pöttyös lett :), az íze ennek is verhetetlen volt, az amaranttól finom, és különleges lett a tészta.

Hozzávalókat ld. jegyzetlapon:

  • 500 gramm liszt
  • 75 gramm vaj (növényi, mentes!)
  • 20 gramm puffasztott amarant
  • 2 evőkanál xilit
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 25 gramm élesztő
  • 1 mokkáskanál só
  • 250 gramm növényi tej (mi zabitalt használtunk)
  • 1 vaniliarúd kikapart belseje

Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral futtassuk meg. A lisztet szitáljuk át, a sót, a xilitet, a vaniliarúd kikapart belsejét és az amarantot keverjük hozzá. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd kockázzuk bele a vajat, és morzsoljuk össze a liszttel.

Ha az élesztő felfutott, keverjük a lisztbe, öntsük hozzá a többi tejet is, és gyúrjuk át a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.

Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett felületen, vágjuk csíkokra (lehet háromszög alakú, hogy könnyebb legyen tekerni), majd tekerjük fel, mint egy kürtöskalácsot. A tepsiben helyezzük egymás mellé a csigákat, majd hagyjuk még 20-25 percig kelni.

Mielőtt a sütőbe kerül, kenjük meg egy kis tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sül.

Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis cukros vízzel (1 mk nyírfacukor 1 tk vízben feloldva) vagy ami még jobb/természetesebb (szerintem) zabtejjel.

amarantos_kalacs.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page