Bacon-ös fűszervajas szerencse patkó szilveszterre és új évre
2013-12-31Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Uzsonna,
Címkék: sütemény, bacon, szilveszter, újév, szerencsehozó patkó
Recept összetevői:
Az egyik főzőcske újságban találtam receptet, de sajnos már nem emlékszem a nevére, csak kicsit kellett átalakítani, hogy a picur is ehesse, így egy igazi szilveszteri korcsolyánk kerekedett :)
Hozzávalókat (egész tepsi) ld. a jegyzetlapon.
- 500 gramm liszt
- 1 csomag élesztő
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál olivaolaj
- kb. 150 gramm húsos bacon (akik fruktózmentes diétán vannak, figyeljék az összetevőket a csomagoláson, mert a legtöbb cukorral készül)
- 100 gramm vaj (mentes) és zöldfűszerek (mi most provance-t használtunk), kevés só
- 250 gramm víz a tésztához + 30 gramm víz a kelesztéshez
A lisztet szitáljuk át, a közepébe nyomjunk egy kis mélyedést, ide szórjuk/morzsoljuk az élesztőt, öntsünk rá 30 gramm langyos vizet, és rá a szőlőcukrot, majd hagyjuk kb. negyedóráig, amíg felfut az élesztő. Csak azután öntsük hozzá az olajat, adjuk hozzá a sót, és a 250 gramm vizet. Gyúrjuk át jó alaposan, jó állagú tésztát kapunk, ami a végén nem ragad az edényhez. Hagyjuk duplájára kelni.
A vajat közben vegyük elő, hagyjuk megpuhulni, és szórjuk bele a zöldfűszert, egy kis sót, keverjük jól össze.
A tésztát gyúrjuk át, nyújtsuk ki, kb. 1 ujjnyi vastagságúra, kenjük meg zöldfűszeres vajjal, majd két utat választhatunk: A.) még itt rászórjuk a bacont a tésztára, és csak utána vágjuk fel, vagy amit én inkább javasolnék B.) a tésztát vágjuk egyenlő csíkokra, formázzunk belőlük patkó formát, és szórjuk rá a bacont. Hagyjuk picit pihenni, amíg a sütő 200 fokra felmelegszik.
Kb. 20 perc alatt elkészül, isteni finom, még a reggelire is jól esik, kettévágva, vajjal megkenve, egy kis paradicsommal és paprikával, esetleg egy kis hagymával.