Bacon-ös fűszervajas szerencse patkó szilveszterre és új évre

2013-12-31

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tojás nélkül, Uzsonna,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

Az egyik főzőcske újságban találtam receptet, de sajnos már nem emlékszem a nevére, csak kicsit kellett átalakítani, hogy a picur is ehesse, így egy igazi szilveszteri korcsolyánk kerekedett :)

Hozzávalók (egész tepsi):

  • 500 gramm liszt
  • 1 csomag élesztő
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 1 teáskanál só
  • 3 evőkanál olivaolaj
  • kb. 150 gramm húsos bacon (akik fruktózmentes diétán vannak, figyeljék az összetevőket a csomagoláson, mert a legtöbb cukorral készül)
  • 100 gramm vaj (tejmentes diétán lévőknek pl. liga) és zöldfűszerek (mi most provance-t használtunk), kevés só
  • 250 gramm víz a tésztához + 30 gramm víz a kelesztéshez

A lisztet szitáljuk át, a közepébe nyomjunk egy kis mélyedést, ide szórjuk/morzsoljuk az élesztőt, öntsünk rá 30 gramm langyos vizet, és rá a szőlőcukrot, majd hagyjuk kb. negyedóráig, amíg felfut az élesztő. Csak azután öntsük hozzá az olajat, adjuk hozzá a sót, és a 250 gramm vizet. Gyúrjuk át jó alaposan, jó állagú tésztát kapunk, ami a végén nem ragad az edényhez. Hagyjuk duplájára kelni.

A vajat közben vegyük elő, hagyjuk megpuhulni, és szórjuk bele a zöldfűszert, egy kis sót, keverjük jól össze.

A tésztát gyúrjuk át, nyújtsuk ki, kb. 1 ujjnyi vastagságúra, kenjük meg zöldfűszeres vajjal, majd két utat választhatunk: A.) még itt rászórjuk a bacont a tésztára, és csak utána vágjuk fel, vagy amit én inkább javasolnék B.) a tésztát vágjuk egyenlő csíkokra, formázzunk belőlük patkó formát, és szórjuk rá a bacont. Hagyjuk picit pihenni, amíg a sütő 200 fokra felmelegszik.

Kb. 20 perc alatt elkészül, isteni finom, még a reggelire is finom, kettévágva, vajjal megkenve, egy kis paradicsommal és paprikával, esetleg egy kis hagymával.

szilveszteri szerencse patkó.jpg

szilveszteri szerencse patkó 2.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page