A fruktózmalabszorpcióról: oka, tünetei, vizsgálata, kezelése

2014-03-05

Címke: , , , , , , , , , , , ,

Szerző: László Lilla dietetikus és élelmezésvezető

A gyümölcscukor felszívódási zavara gyakori rendellenesség a gyerekek körében. Ezt az állapotot gyakran tévesztik össze a hasonló jellegű tüneteket kiváltó fruktózintoleranciával. Fontos azonban tudni, hogy a malabszorpció egy kevésbé súlyos lefolyású betegség, de ettől függetlenül ugyanúgy étrendi megszorításokat, a gyümölcscukor kiiktatását igényli. Az alábbi írással szeretnék segíteni abban, hogy könnyebb legyen eligazodni a sok fellelhető információ között.

A malabszorpció kifejezés a különböző tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának zavarát jelenti. A tápanyagfelszívódás fő helye a vékonybél, a probléma oka változó lehet (gyulladásos bélbetegségek, gluténérzékenység), és bármely életkorban kialakulhat.

A fruktóz felszívódási zavarának több oka lehet: a szállítófehérjék hiánya vagy csökkent aktivitása, illetve a bélbaktériumok túlzott elszaporodása. A fruktóz malabszorpciója esetén a szervezetbe került, félig emésztetlen fruktóz a vastagbélben erjedni kezd. Az ezzel járó fokozott gázképződés váltja ki a hasi görcsöket és a vizes hasmenést.

A malabszorpció tünetei egyénenként eltérőek: a jótól a leromlott általános állapotig, illetve az enyhe tünetektől az összetett (más szervrendszert) is érintő panaszokig terjednek. Ezeket a fel nem szívódott tápanyagok jelenléte, és a fellépő hiányállapotok (vitaminok, ásványi anyagok) okozzák. A legjellemzőbb problémák a következők: fogyás, hasmenés, zsírszéklet, puffadás, hasi fájdalmak, gyengeség, vérszegénység, csontfájdalmak, izomgörcsök, vérszegénység, és a szájzúg berepedése. Ezeken túl a gyümölcscukor bomlása során képződő savak gyulladást is okozhatnak a bél nyálkahártyáján. (Nálunk a picur fél éves koráig nappal – egész nap – erős hasi görcsök álltak fent, nagyon sírós volt a picike, semmihez nem volt kedve, sokszor húzta maga alá a lábait, a széklettel is sokszor küzdött, nappal alig aludt a pocakja miatt, a fél éves hozzátáplálás megkezdésével az éjszakáink is elromlottak – a blog szerkmegjegyzése.

A diagnózist laboratóriumi és fizikális vizsgálatokkal erősítik meg. Általánosan alkalmazott a H2-kilégzési teszt. A módszer fájdalmatlan, ezért már egészen pici kortól alkalmazható. A tesztet megfelelő előkészítés után, éhgyomorra végzik. Lényege, hogy összehasonlítják az éhgyomri, illetve fruktózfogyasztás utáni kilégzési H2 mennyiségét. (Nekünk hasonlóan a laktózintolerancia teszthez 7 órára kellett menni a kórházba, akkor mértek egy alapállapotot. Utána meg kellett volna a picurnak innia a fruktózos folyadékot, amely ízre olyan, mint a limonádé – cukros víz, de a mi babánk nem volt hozzá szokva a cukorhoz, így nem nagyon tudtuk rávenni az elfogyasztására. Sajnos végül fecskendővel adagoltuk a szájába. Ezután háromszor negyedóránként, majd négyszer félóránként mérték a kilélegzett levegő H2mennyiségét. Mivel a babánk ekkor még kicsi volt, nem úgy fújt, ezért maszkot raktak rá, abba kellett lélegeznie. Az eredmény 1-2 eset kivételével azonnal látható, és megállapítható. Az asszisztens még a helyszínen közli, hogy a vizsgálat negatív vagy pozitív. – a blog szerk. megjegyzése.)

A további vizsgálatok közé tartozik a széklet zsírtartalmának mérése, amely a malabszorpció fennállását erősíti meg. Ennek során egy 2-3 nap alatt gyűjtött mintát vizsgálnak. Amennyiben ennek zsírtartalma meghaladja a napi 6 grammot, a felszívódási zavar gyanúja igazolódott.

Amennyiben kiderül, hogy a gyermeknél fruktózmalabszorpció áll fenn, dietetikus irányításával összeállított étrenddel biztosítható a megfelelő testi és szellemi fejlődés. A kezelés alapja tehát a szakértő segítségével tervezett diéta. Ezenkívül alkalmazható még a gyógyszeres enzimpótlás is. A tabletta segít a fruktóz lebontásában, így egy adott mennyiségű gyümölcscukor elfogyasztása megengedhető.

Javaslatok, tanácsok fruktózmalabszorpció esetén:

  • Kerülni kell azokat az élelmiszereket, melyek fruktóztartalma meghaladja a 0.5 g/100 g mennyiséget (tehát ahol 100 gramm élelmiszerben több mint 0,5 gramm fruktóz van).
  • Kiemelkedően sok fruktózt tartalmaznak a friss és aszalt gyümölcsök, gyümölcslevek, gyümölcskészítmények, a különböző édesipari termékek és édes péksütemények, a méz, az agavé szirup, a juharszirup és a kukoricaszirup.
  • Ételeink édesítésére, otthoni sütéshez szőlőcukrot használhatunk.
  • Feltétlenül kerülni kell a magas fruktóztartalmú gyümölcsöket. Ilyenek például az alma, a körte, a sárga- és görögdinnye, a birsalma, az áfonya, a banán, a szőlő, az őszibarack, az ananász, a cseresznye, a narancs és a mangó.
  • Az egyéni toleranciára tekintettel összesen napi 100 g fogyasztása megengedett a következőkből: grapefruit, szeder, ribizli, szilva, sárgabarack, kivi, eper, málna, egres, citrom.
  • Zöldségeket egyéni tolerancia függvényében szabadon lehet fogyasztani. Célszerű ritkábban kínálni a magasabb fruktóztartalmú céklát, sárgarépát, káposztát, sütőtököt, petrezselyemgyökeret.
  • Szabadon fogyaszthatóak a következő élelmiszerek: kenyerek, sós péksütemények (ha nem tartalmaz hozzáadott fruktózt), tésztafélék, rizs, tarhonya, köles, bulgur, kuszkusz, natúr zabpehely és kukoricapehely, húsfélék, felvágottak, tej, vaj, natúr joghurt és kefir, tejföl, tejszín, vajkrém, sajtok, olajos magvak, tojás, margarin, olaj.
  • A különböző gyümölcsök, zöldségek fruktóztartalma párolással csökkenthető.

pinterest.com_1.jpg(A kép forrása: Pinterest.com)

Felhasznált források:

 A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!.

A szerzői jogokról: http://goo.gl/yq5bFG

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page