A gyermeki hiperaktivitás és étrend

2013-08-08

Címkék: , , , , , ,

Ma reggel hallgattam a Class Fm riportját Tóth Gábor élelmezésipari mérnökkel. Rengeteg témát felvetett, de most csak az egyiket ragadnám ki, mert nagyon elgondolkodtatott, amit mondott, és nem először találkozom ezzel a témával: a hiperaktivitás és étrend összefüggései.

hyperactivity-in-children-treatment-causes-and-symptoms-of-hyperactivityNagyon sok kutatás foglalkozott az elmúlt években azzal, hogy a gyermeknél növekvő számban regisztrált hiperaktivitás összefügg-e az étrenddel. “A nyugati táplálkozással nem csupán az a probléma, hogy több ezer mesterséges adalékanyagot tartalmaz, hanem pl. a gyorsan felszívódó szénhidrátok a napi tápanyagfelvétel 50-70%-át képviselik. A korábban idézett vizsgálatok azt mutatják, hogy a cukor önmagában is káros hatású az idegrendszeri működések szempontjából. Ez háttérbe szorítja a zöldségek, gyümölcsök és a fehérje fogyasztását, s ezek hiányában mikrotápanyag hiányok lépnek fel. Ismételten kimutatták pl. hogy hiperaktív gyerekek cink-, vas- és magnéziumhiányosak (Sinn, 2008). Közismert probléma az is, hogy az omega-3 hiányzik a táplálékból, ami az agyműködés zavarához vezet.” – írja Szendi Gábor Hiperaktivitás és táplálkozás c. cikkében.

Nem tudom emlékeztek-e, még évekkel ezelőtt hírt adtak a Perth-i Telethon Intézet kutatásáról, mely kimutatta, hogy serdülők esetén kapcsolat van a nyugati típusú étrend és a figyelemhiányos-hiperaktív zavar között. 1800 serdülő étrendjének vizsgálata során megállapították, hogy a nyugati típusú étkezési mintázat mintegy kétszeresére növeli a figyelemhiányos-hiperaktív zavar kockázatát. “Az “egészséges” mintázat friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet jelent, teljes kiőrlésű gabonával, és halakkal, magas omega-3 zsírsavtartalommal, rosttal és folsavval. A “nyugati” típus jellemzője ugyanakkor a tartósítószer, a kémiai kezelés, a fagyasztás, a sok vörös hús, az édesség, a magas, főként telített zsírtartalom, a finomított cukor és a sok só volt. Pontosan ez utóbbi jellemzők mellett találták a betegség nagyobb arányát.” (Forrás: Betegszoba A hiperaktivitás összefügg az étrenddel? c. cikke)

Ahogy a riportban Sebestyén Balázs említette, az egyik kutatásban a hiperaktív gyerekek étrendjét megváltoztatták, egészségesre cserélték, és a gyermek, aki előtte rohangált, és kezelhetetlen volt, nyugodtabb lett, és végre le tudott ülni valami mellé. Persze erre Vadon Jani megjegyezte, hogy biztos azért, mert ezek a gyerekek apátiába estek a csokimegvonás miatt, amin jót nevettem, de mikor Tóth Gábor is elmondta az érveit, és beszélt arról, hogy az adalékanyagok, mesterséges színezékek, cukros dolgok milyen hatással lehetnek a szervezetre, és ez hogy is működik, akkor elgondolkodtam. Mindenki megjegyzi, hogy a mi picurunk milyen nyugodt, milyen kiegyensúlyozott, tudom, hogy ez tulajdonság is, és sokat jelent a család meg a környezet, de azért csak eszembe jutott, hogy a mi kicsink nem iszik szénsavas, cukros vagy mesterséges édesítőszerrel ízesített üdítőket, nem eszik csokit, cukros dolgokat, adalékanyaggal, mesterséges színezékkel stb. készült ételeket.

Eszembe jutott, hogy milyen sok anyuka panaszkodik arra, hogy a (két-három éves) gyereke csak nutellás palacsintát hajlandó ebédre vagy vacsorára enni, és ilyenkor én mindig gondolkodóba esem, hogy ha nem derül ki a kicsi ételérzékenysége, vajon mikor adtam volna neki először bolti, cukros mogyorókrémet…

Most jutott eszembe az is, hogy Apa mindig rájön, ha vacsorára a gyereknek adtam egy kis gyümölcsöt a fruktóz visszavezetés szakasza miatt, mert olyankor teljesen felpörög és sikongat. A picurka viselkedésén ilyenkor jót mosolygunk Apával, de ha ez a magatartás állandósulna, biztos mást gondolnánk.

Sokan rácsodálkoznak a picurra, hogyan tud ennyi idősen ilyen hosszan egy feladatra koncentrálni, egy játékkal foglalkozni, vagy csak olvasgatni Anyával/Apával fél órán keresztül hosszú meséket. Lehet, hogy semmi köze az étrendhez, de a hallott beszélgetés alapján mégis az az érzésem, hogy ez is közre játszhat az ő nyugodt természetében.

A szerzői jogokról itt

(A kép forrása: nails-art-design.net)

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print