Hírességek ételérzékenységei – vendégünk: Horváth Éva

2013-09-13

Címke: , , , , , ,

Horváth Éva modell, műsorvezető, üzletasszony gyerekkora óta küzdött hasfájással, laktózintoleranciával, bár csak nemrég lett biztos az eredmény. A tejcukorérzékenység mellé tejfehérje allergia és gluténérzékenység is társult. Éva családja és barátai nagyon megértően állnak a megváltozott étrendhez, de a sok fellépés, utazás mellett komoly erőfeszítést jelent az étrend betartása, a modell ezért ilyen alkalmakkor saját maga főz. Az interjúban mesélt továbbá kedvenc mentes ételeiről, és gyerekkori tapasztalataira építve saját tanácsokkal is ellátja a babykitchen.blog.hu olvasóit.

Mikor elindítottam a blogot, nem is számítottam rá, hogy ennyi anyuka, szülő nyerhet támogatást az ide felkerülő receptekből, a saját tapasztalatainkon keresztül. Szerettem volna, ha ez a fajta segítség további lelki támogatással is kiegészül, ezért kerestem fel többek között Évát is, akiről a sajtóban nemrég olvastam, hogy tejcukorérzékeny. Szeretném, ha az új sorozatban közölt interjúk Nektek is megerősítést adnának abban, hogy lehet ezekkel az ételérzékenységekkel is teljes értékű életet élni, finomakat enni, és egészségesen étkezni. Olvassátok szeretettel!
 
HE2.jpg
 
 
Mikor és hogyan derült ki az ételérzékenységed? 
 
Gyerekkorom óta tudom, hogy van ez a problémám, de azt hittem csak időszakos, mert volt, hogy érzékenyebb voltam, valamikor pedig megihattam 1 liter tejet is. Most már kiderült, hogy ez egy velem született intolerancia, és emellett még tejfehérje, és ezeknek köszönhetően egy pici gluténérzékenység is kialakult. Valójában – most, hogy anyukám visszaemlékszik – már egészen pici babaként is inkább husit ettem, mint mondjuk egy finom tejbegrízt . 
A családod hogyan alkalmazkodott az új állapothoz?

Könnyedén kezelik és figyelnek rám a hétvégi főzéseknél, mert amióta nem eszem tejterméket kordában tudom tartani a súlyom, és a hasam sem fáj. Hozzáteszem nyár elején nemcsak a laktózt, de az összes tejterméket gabonafélét és cukrot is kivettem az étrendemből, vagyis Paleo diétát folytatok.

Barátaid mennyire vannak tekintettel az ételérzékenységedre? 

Nagyon aranyosak mindenki odafigyel rám :))  Ha pedig hozzám jönnek vendégségbe megpróbálok olyan finom ételeket készíteni, hogy ők is kedvet kapjanak a Paleo étrendhez. Jelentem már két szakácskönyvet is beszereztem és az interneten is számtalan finom recept kering.

A sok fellépés, utazás mellett hogyan tudod megoldani a laktózmentes diéta, étrend betartását? 

HE1.jpgNa, ez viszont nagyon nehéz, szinte mindig főzök, és vagy ezeket viszem magammal, vagy ha csak egy közértbe van időm beugrani akkor általában kolbászt, szalámit vásárolok, mert laktóz szinte az összes felvágottban található. 

Saját tapasztalataid alapján, mit javasolsz, tanácsolsz a babykitchen.blog.hu oldalt olvasó, ételérzékenységgel küzdő gyerekek szüleinek?

A gyereknek mindig azt kell adni, amit kíván!  Én soha nem szerettem a tejtermékeket – annak ellenére, hogy a média azt sulykolta, hogy kellenek a szervezetünknek az ilyen típusú  élelmiszerek. Csak a túrót vagy a sajtokat ettem meg, viszont ezek a termékek önmagukban sem egészségesek és a bennük rejlő vitaminokat más zöldségből, húsból és friss gyümölcsből is lehet pótolni. Szeretném ismét említeni, hogy én nemcsak a laktóztól, hanem a gabonától és cukortól is megváltam . Ezekre a egyáltalán nincs szükségünk, sőt ezzel a civilizációs betegségektől is megóvjuk magunkat!

Mi a kedvenc mentes recepted?

Nehéz kérdés ez, mert csak a fantáziánk szabhat határt, hogy mit teszünk az asztalra :) Zöldség, hús és gyümölcs bármi szóba jöhet! Talán mégis az édességeket emelném ki, mert egyrészt nem voltam édesszájú, de a szeretteimnek talán így tudom a legkönnyebben átadni ezeket az új ízeket, emellett én is megszerettem a paleo muffinokat, amelynek az elkészítésétől a készre sütése  pontosan 30 percet vesz igénybe!
Amióta így étkezem az összes hasi problémám megszűnt, rengeteg energiám van nem kell a vitamint pótolnom a szervezetemben és akiket rá tudtam venni erre az életmódra mindannyian hasonló eredményekről számolnak be!
HE3.jpg
Horváth Éva receptje Éva hivatalos FB oldaláról:15 dkg mandulaliszt (finomra darált mandula), 3 evőkanál, kókuszliszt, 2 tojás, 35 ml olvasztott kókuszzsír, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál nyírfacukor, 2 nagyon érett banán, őrölt fahéj, egy csipet só. Én ezt mind összeturmixoltam és kész is.”
 

Éva hivatalos facebook oldalát itt találjátok: https://www.facebook.com/horvathevaofficial, az instagram-on pedig ezen a címen éritek el: evahorvath1978

 

A szerzői jogokról: http://goo.gl/yq5bFG (A fotók felhasználása Horváth Éva jóváhagyásával Horváth Éva hivatalos facebook oldaláról.)
Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page