Mit ne mondj húsvétkor az ételérzékeny és ételallergiás gyerek(nek) szüleinek!

2015-04-04

Címkék: , , , , ,

Sokan írtok nekem, és aki írt, tudja, hogy igyekszem mindig mindenre válaszolni. Ilyen levelezések alkalmával kiderült, hogy nemcsak nálam, nálunk, de sok ételérzékeny vagy ételallergiás gyerek anyukájánál, szülőnél verik ki a biztosítékot a következő mondatok ünnepek alkalmával, főleg, ha az a család, régi ismerősök szájából hangzik el. Miattuk is szerettem volna erről beszélni. Az alábbiak most csak a saját és ismerős anyukák, apukák tapasztalatai alapján fogalmazódtak meg, így a fruktóz malabszorpciót, laktózintoleranciát, tejallergiát érintve.

– Ez egy nagyon finom, teljesen jó sonka, miért nem ehet belőle? – Azért, mert a legtöbb sonkában, ha finom, ha nem, cukor vagy mesterséges édesítő van, sőt van olyan, amelyik nyomokban tejet, tejsavót is tartalmazhat. (Alaposan meg kell nézni az összetevőket.)

– De hát ez minőségi sonka, a …-ban vettem! Ebből biztos ehet. – Ha az összetevők között nem tüntették fel a cukrot vagy egyéb mesterséges édesítőt, akkor igen, ehet belőle a gyerek.

– Csak az élesztő felfuttatásához használtam kristály/barna/nádcukrot. – Az akkor is cukor, amit a fruktózérzékenynek kerülnie kell, mert – egyéntől függően – de problémát okozhat az ételérzékeny vagy ételallergiás kicsinek.

– Csak az élesztő felfuttatásához használtam tejet! – Akkor is van benne tej, amitől a tejallergiás/ laktózérzékeny nagy valószínűséggel – egyéntől függő tünetekkel – rosszul lesz.

– De hát ez csak nyomokban tartalmaz tejet! Így sem eheti? – Nem, ha tejallergiás/ laktózérzékeny, akkor nem eheti, mert nagy valószínűséggel – egyéntől függő tünetekkel – rosszul lehet tőle.

– Ez csak savanyú káposzta! Miért lenne benne cukor? – A savanyított káposztákhoz a legtöbb esetben adnak cukrot, vagy egyéb mesterséges édesítőt, igen, még a piacon vásároltakhoz is. De ha ismertek a pontos összetevők, rajta vannak a címkén, és nincsen benne cukor, mesterséges édesítő, akkor nincs akadálya, hogy megkóstolja a kicsi.

Csak egy kis laktózmentes sajtot reszeltem be/rá! – Ha tejallergiás a gyermek, akkor semmilyen tejterméket nem ehet, mert egyéntől függő tünetekkel rosszul lehet tőle.

– De hát ez nádcukorral/barnacukorral készült! – A nádcukor, barnacukor is cukor, amit a fruktózérzékeny nem fogyaszthat.

– Direkt diabetikus csokit vettem! Igen, de ő fruktózérzékeny, nem ehet fruktózzal vagy szacharózzal készült csokit, márpedig a legtöbb diabetikus termék ezzel készül, ráadásul, ha tejallergiás/laktózérzékeny, akkor tejet/laktózt is kerülnie kell, különbön rosszul lehet a jószándékkal adott édességtől is.

– Nem ehet tormát húsvétkor? – Nem, ha cukor van benne, akkor nem, márpedig a legtöbb tormás készítménybe tesznek. De ha házi készítésű, és 100%, hogy nincs benne cukor, vagy a címkén az összetevők között nem szerepel, akkor megkósolthatja.

Csak egy kis tejszínt/tejfölt raktam bele… – Ha a gyerek laktózérzékeny/tejallergiás sajnos nem ehet semmilyen tejterméket, mert egyéntől függő tünetekkel rosszul lehet tőle.

Mindenkinek kitartást és sok türelmet! Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print