Mit érdemes tudni a tartósítószerrel készült élelmiszerekről?

2014-04-09

Címkék: , , , , , , , , ,

Szerző:  Hegyi Kitti, dietetikus és életmódtanácsadó

Miért is félünk annyira a tartósítástól, valóban nem jó, ha gyermekünknek a tartósított élelmiszereket adjuk? Miben járulhat hozzá ez egészségromlásukhoz?

Az élelmiszeripar egy elengedhetetlen, fontos része a tartósítás, hisz a területi távolságok, és a hatalmas mennyiség, amelyet egyszerre kell elkészíteni, legyártani, hogy az láncolat működjön és kibírja a szállítást, tárolást, megkövetelik a folyamatot.

Ugyanakkor ami nem természetes, már hátránnyal indul az egészséges étrendünkben, főképp ha gyermekekről van szó. A legminőségibb tápanyagokhoz kell hozzájuttatnunk az apró és fejlődésben lévő szervezeteket . Az ételallergiák, ételérzékenységek és egyéb anyagcserebetegségek sorával kell szembenéznünk nap mint nap, és így van, akinél gondot okoz  a tartósítószerek fogyasztása is, vagy a nagyobb mennyiség évek során alakít ki kellemetlen vagy súlyosabb tünetet.

A következő gyakori allergénként jegyzett tartósítószerek a következők, illetve adalékanyagok és mesterséges színezékek a következők:

  • benzoátok, benzoessav (szalicilsav helyett már)
  • szorbinsav és származékai
  • glutamátok
  • mesterséges édesítőszerek
  • tartrazin, azorubin, kinolingelb, kárminsav, brillantfekete -amarant, alluravörös

processed-meat-wcrf-dangerous.jpgBizonyos vegyületek korábban forgalomban voltak, ma már eltűnőben vannak, de változó az újramegjelenési arány.  Ilyen például a korábban bőszen használt szalicilsav, mely gyomorfekélyt, gyulladásokat okozhat, de ma már nem kerülhet forgalomba élelmiszeripari körülmények között. Helyébe a benzoesav, nitrátok, nitritek,  nátrium-benzoát, kálium-szorbát kerültek, amelyek a felvágottaktól kezdve a lekvárokig képezik termékek hosszú sorának összetevőit. A nitritek, nitrátok ugyanakkor erős rákkeltő hatásúak lehetnek rendszeresen, hosszú távon fogyasztva. Gyermekeknek a tartósított, füstölt felvágottakat, füstölt sajtokat, sózott pácolt termékeket a sótartalom miatt sem javaslom (a minőségi fehérjepótlásról a következő témakörben, illetve a már korábban megjelent hozzátáplálás témakörben írtunk).  A felvágottak híre nem véletlen kezdett romlani, idejük véleményem szerint hamarosan lejár, ha így folytatódik a minőség. Éppen ezért gyermekünk számára részesítsük előnyben a sovány színhúsokat, amelyeket magunk fűszerezünk.

salat-dressing-mit-buttermilch.jpgA glutamátok az umami(ötödik íz) ízért felelős vegyületek, amelyek természetes formában egyaránt megtalálhatók, az élelmiszeripar ízfokozóként használja. Viszont főleg más élelmiszerekkel kombinálva, okozhatnak allergiás reakciót. Akár salátát készítünk, akár készételt, szószt, az előre gyártott porok (salátaöntet por, ízfokozó leveskocka) helyett készítsük a gyermekek ételeit friss, pürésített zöldségalapokból, kevesebb illóolajat tartalmazó zöldfűszernövényekből (a medvehagyma és kis póréhagyma is beleférhet). Receptek és ötletek tárháza manapság mindenhol elérhető már egy szó rákeresésével az interneten is, használjuk ki ezt a lehetőséget és legyünk kreatívak!

Mint bármely tartósítószer, viselkedhet allergénként, gyerekek különösebben érzékenyek lehetnek a nátrium-benzoátra, amely légzőszervi, emésztőszervrendszeri tüneteket okozhat; a lakosság kis százalékánál előfordul érzékenység. Az élelmiszeriparban fontos a szerepük, hiszen a baktériumok, gombák szaporodását teszik lehetetlenné. A nátrium-benzoát és kálium-szorbát járul hozzá a lekvárok tartósításához; a gyerekek érzékenyebbek a benzoátra, bőrtüneteket, emésztőszervrendszeri tüneteket okozhat C-vitaminnal együtt alkalmazva. Vannak olyanok is, amelyek csak hővel vannak tartósítva. Lekvárokat készítsünk inkább otthon különböző természetes édesítőket alkalmazva, bővebb, akár egészben hagyott gyümölcsökkel. Ez esetben a mértékletes fogyasztás, ami kiemelendő.

A védőgázas csomagolású zöldségkeverékek tartósítása is káros?

Salat_gruen_01_25aa931ebf.jpgIgencsak elterjedtek a védőgázas csomagolású zöldségkeverékek, amelyek nagy segítséget nyújthatnak az időhiányban szenvedő anyukáknak is, hogy változatos, színes zöldségkeveréket varázsoljanak a gyermek étrendjébe. Akkor ez is káros lehet, hiszen ezek is élelmiszeripari tartósítás alá kerülnek? Egy jó hír: nem káros. Egy teljesen közömbös gáz védi meg a zöldségek színét, frissességét, nem okozza szabadgyökök képződését vagy egyéb káros folyamatokat. Ha nincs időnk, válasszuk a család számára ezeket a zöldségkeverékeket salátaöntet porok nélkül. A zöldségeket gyakran fagyasztják megfelelő technológiákkal, ezen esetben sem károsul, illetve sérül sokat a zöldség.

Kiemelendő és javasolt az idény jellegű zöldségek, gyümölcsök választása továbbra is. Pürék, pépek esetében mindenképp a házi készítésűeket javaslom, a boltban kapható kisüveges zöldség és gyümölcspürék, -pépek helyett.

Minden nap egy kis tudatosság kis előrelépést jelent a későbbi évekre gondolva!

A Class Fm Morning show Tóth Gábor nevével fémjelzett E-mentes övezet című műsora alapján

Képek forrása: 1.) dinetable.com 2.) lecker.de 3.) besserhaushalten.de

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!

A szerzői jogokról:  ITT

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print