Mit tegyünk ha kiderül a gyermekről, hogy tejcukorérzékeny?

2013-10-08

Címkék: , , , ,

Szerző: Hegyi Kitti, dietetikus és életmódtanácsadó

Imádja a gyermek a tejet és jégkrémet? Ne aggódjunk, ha az orvos laktózintoleranciát diagnosztizál gyermekünknél, nem kell feladni az összes tejterméket és a tápanyagokat, amiket azok biztosítanak.

A tej és tejtermékek mellőzésével a kalcium- és D-vitaminpótlás kihívást jelenthet, hiszen e két fontos ásványi anyag és vitamin kiemelten fontos a gyermek egészséges és erős csontjainak fejlődéséért és növekedéséért.  Megfelelő mennyiségben naponta fogyasztva segít megelőzni a későbbi életkorban gyakori csontritkulást és csontelvékonyodást.

Tippek, tanácsok:

  • Érdemes kicsit kísérletezni kis mennyiségű laktóz tartalmú étellel, hiszen a részleges laktázhiány mindenkinél egyéni.  Fokozatosan növeljük csak az adagot, hogy lássuk mi a tolerancia szintje.
  • A joghurt, kefir és író aktív kultúrákkal segíthet megemészteni a laktózt is, illetve a laktózérzékenyek többsége ezeket be tudja illeszteni étrendjébe az alacsony laktóztartalom miatt.
  • Fogyasszon a gyermek különböző más kalciumban gazdag élelmiszerek közül, beleértve a sötétzöld leveles zöldségeket vagy a kalciummal dúsított termékeket, amelyek lehetnek gyümölcslevek, szójatejek/-készítmények, nem túlcukrozott gabonapelyhek
  • A tej jól helyettesíthető a laktózmentes tejjel, valamint érdemes megkóstoltatni a kicsivel (1 éves kor után csak) a szójatejet, rizs-, zabtejet és egyéb növényi tejeket dietetikussal konzultálva, hátha kedvét leli valamelyikben.
  • Javasolt lehet a dietetikus által is ajánlott kalcium és multivitamin étrendkiegészítők fogyasztása.

Az étrendváltoztatás mértéke attól függ, mennyi laktóztartalmat bír el a gyermek szervezete tüntetek nélkül. Például lehet valakinek számos tünete már egy pohár tej megivásától is, míg mások egy nagypohár tejet meg tudnak inni tünetek jelentkezése nélkül. Gyakori, hogy a laktózintoleráns egyének nyugodtan meg tudnak enni egy joghurtot és kemény sajtokat (pl. cheddar vagy óvári sajt), de tejet és más tejtermékeket nem.

A legtöbb szupermarketben elérhetőek laktózmentes és csökkentett laktóztartalmú tejek és tejtermékek, amelyek azonosak az eredeti tejtermékekkel kivéve, hogy laktázenzim lett hozzáadva a termékhez. A laktózmentes tej ugyanannyi vagy hosszabb ideig marad friss, mint a normál tej, főleg ha az ultrapasztőrözött.  A laktózmentes tej kissé édesebb lehet a normál tejnél.

Azok a gyerekek, akik az étrendi változtatás ellenére is tüneteket produkálnak, azoknak dietetikusi konzultációt követően adjunk gyógyszertárban kapható laktázenzim tartalmú cseppeket vagy tablettákat. A tablettákat vagy néhány cseppet akkor vegyék be, mikor tejet vagy tejterméket fogyasztanak, így a gyermek jobban tudja tolerálni ezen termékek fogyasztását. És végül, de nem utolsósorban ne keseredjünk el, ha a kicsinél laktózérzékenységet diagnosztizálnak, mert ezzel a típusú felszívódási zavarral is teljes értékű életet lehet élni, nemcsak egészséges ételeket, de finomakat is lehet enni és inni.

dairy-products-600_dairy-farms.regionaldirectory.us.jpg(A kép forrása: dairy-farms.regionaldirectory.us)

A blog lehetőséget biztosít vendég szakértőknek, hogy az oldal témájához kapcsolódó írását, cikkét, fotóját, videóját megjelentesse, azonban ezek jogszerűségét és valódiságtartalmát az oldal szerkesztőjének nincs módjában leellenőrizni, ezért az ebből eredő károkért a szerkesztő semmilyen felelősségre nem vonható! Amennyiben viszont az említett bejegyzések sértik valakinek vagy valakiknek az érdekeit, megfelelő írásos indok alapján a bejegyzést a szerkesztő kijavítja vagy igény esetén törli! A fentiek a bejegyzésekhez fűződő hozzászólásokra is vonatkoznak!

A szerzői jogokról:  ITT

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print