Kakukkfüves csirke parázsburgonyával és párolt spárgával rozmaringos beshamel mártásban

2012-05-23

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címke: , , , , , , ,



Recept összetevői:

A FRD menünk főétele (elnevezések by Apa): szunnyadó csirkék hagymaágyon parázsló krumpérral rozmaringos spárgacsokorral és tavaszi kert kincsei salátával :)

Hozzávalók a jénaiban sült csirkéhez ld. jegyzetlapon. Elkészítése pedig alább.

  • Hozzávalók a jénaiban sült csirkéhez:
  • 1 kg csirke (vegyesen lehet csirkemell és -comb)
  • 1 fej vöröshagyma
  • vaj (laktózérzékenyeknek: liga)
  • pár levél fejessaláta a tálaláshoz
  • pici só, kakkukfű

A jénait kivajazzuk, a hagymát megtisztítjuk, megpucoljuk, és karikákra vágjuk. Beleszórjuk a kivajazott jénaiba, és ráhelyezzük a lemosott, vékonyra vágott csirke szeleteket. Picit megsózzuk, és megszórjuk kakukkfűvel. Ha csirkecomb is kerül a húsok közé, akkor elég, ha az első 10 percre takarjuk le alufóliával a jénait. Ha csak csirkemellet készítünk, végig rajta maradhat az alufólia, sokkal puhább és ízesebb lesz így a hús. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35-40 perc alatt megsütjük.

A kész húsokat előzetesen alaposan lemosott, lecsöpögtetett salátalevelekre helyezzük.

Hozzávalók a petrezselymes újkrumplihoz ld. jegyzetlapon. Elkészítése pedig alább.

  • Hozzávalók a petrezselymes újkrumplihoz:
  • 1 kg parázs(új)burgonya
  • vaj (laktózérzékenyeknek: liga)
  • pici só, 1 tk petrezselyem

A krumplit alaposan lemossuk, ledörzsöljük, ha úgy jobban szeretjük, meghámozzuk. (Az újkrumplit elméletileg így megtisztítva héjában is meg lehet sütni, főzni, de mivel sok volt a vendég, biztosra akartunk menni.) Egy diónyi vajat megolvasztunk, belekeverjük a petrezselymet és a sót, majd a krumplira öntjük, és megforgatjuk benne. A krumplikat kivajazott jénaiba helyezzük, és alufóliával letakarjuk.

Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 50 percig sütjük. Érdemes közben villával megnézni, megpuhult-e már a krumpli, ha igen, hamarabb is ki lehet venni, vagy ha szükséges, inkább hagyjuk még a sütőben.

Ha szép a jénaink, maradhat tálalásig abban is a frissen elkészült petrezselymes krumpli.

Hozzávalók a párolt spárgához beshamel mártásban  ld. jegyzetlapon. Elkészítése pedig alább.

  • Hozzávalók a párolt spárgához beshamel mártásban:
  • 1 zacskó zöldspárga (500 gramm)
  • 50 gramm vaj (laktózérzékenyeknek: liga)
  • 500 gramm zabliszt (mivel gluténérzékeny vendégünk is volt)
  • 900 gramm növényi tej (rízsital)
  • késhegynyi szerecsendió, 1 tk rozmaring, só

A spárgát alaposan lemossuk, a végét lepattintjuk. Ez azt jelenti, hogy ott ahol a lila és a zöld szín találkozik, megpróbáljuk eltörni, nem kell feszegetni, ha jó helyen fogjuk meg, tényleg könnyen pattan. Én első alkalmakkor késsel vágtam le a szárát, és nem rontott az ízén, de azért később elkezdtem úgy csinálni, ahogy a “nagyok” :)

Párolóban kb. 6-8 perc alatt kész a friss zöldspárga. Ilyenkor roppanós, ha túlfőzzük/pároljuk, elveszti a tartását. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes időközben egyet megkóstolni.

Én most jobb híján pohárba állítottam az asztalra a spárgákat. :)

A beshamel mártás elkészítése a korábban leírtak szerint. A rízsitalt melegítsük fel egy fazékban, a vajat közepes fokozaton olvasszuk meg egy másik fazékban, és adjuk hozzá a lisztet. Keverjük el a kettőt, majd öntsük ehhez a meleg tejet, miközben kevergetjük kézi habverővel. Eleinte lehet csomósabb a massza, de ne ijedjünk meg, legyünk kitartóak, és akkor finom, sűrű mártás lesz az eredmény. Ha már kezd sűrűsödni, keverjük bele a fűszereket, de kóstoljuk meg, hogy számunkra elég fűszeres-e. További kevergetés mellett hagyjuk besűrűsödni. Végül rakjuk kiöntőbe (nekem kölcsön kellett kérnem :) az asztalra.

Hozzávalók a salátához (felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek) ld. jegyzetlapon. Elkészítése pedig alább.

  • Hozzávalók a salátához (felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek):
  • 1 fej jégsaláta
  • 1 uborka
  • 2 paprika
  • 2 kaliforniai paprika
  • 3 szál zöldhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • 3 paradicsom
  • (és amit még bele szeretnénk vágni:)

Mindent tisztítsunk meg, és aprítsunk fel, majd egy nagy tálban keverjük össze. Nem kell hozzá, semmilyen öntet, ha fél-egy órával hamarabb elkészítjük, az ízek összeérnek, és még friss is marad.

Ha mindent kiraktunk az asztalra, nagyon elégedettek lehetünk magunkkal, mert egy ilyen adag elkészítése, azért egy szombat délelőtti program, viszont ha ez kárpótlás: nagyon finom lesz az eredmény, és sok bókot zsebelhetünk be vele :)

spárga beshamel

 

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page