Csirkés kölessel töltött zsenge cukkini

2013-04-19

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , , ,



Recept összetevői:

Ez tipikusan az az étel, ami segít abban, hogy a picur kanalán (és pocakjában :) egyszerre legyen jelen a zöldség, a fehérje (húst), és a vitaminokban gazdag köret. A fruktóz-, tejmentes diéta mellett a köles nálunk nagyon felértékelődött, hiszen nagyon magas a vitamin- és kalciumtartalma, a jó élettani hatásairól nem is beszélve.

Hozzávalók (családi adag):

  • kb. 1 csészényi köles
  • 2 közepes cukkini
  • fél kiló csirkecomb filé (ízesebb, mint a melle, de azt is használhatod)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma (vagy fél fej)
  • petrezselyem, borsikafű, só, kakukkfű (de igazából bármilyen otthon fellelhető zöldfűszerrel finom :)
  • Nem tejérzékenyeknek: tejföl, sajt, Laktózérzékenyeknek: laktózmentes változat

A cukkiniket mossuk, vágjuk le a két végét. Én most meg is pucoltam őket a picurka érzékeny pocakja miatt, de ahol nem okoz gondot, ott maradhat a héja is. Hosszában vágjuk félbe a cukkiniket, a belsejét (magos részt) kaparjuk ki. Ezt majd a töltelékhez felhasználjuk (ld. később). A kivájt cukkiniket helyezhetjük kivajazott jénaiba, de sütőpapírral bélelt tepsibe is, illetve én most használtam muffin formákat is, mert a töltelék egy része kimaradt. Sózzuk meg kicsit, egy kis borsikafűt, kakukkfűt is szórhatunk rá, ha már bírják a kis pocik :)

A hagymát kockázzuk apróra, és egy kis vízen/olajon fedő alatt dinszteljük meg. Közben kockázzuk apróra a csirkét is, és mehet is a hagymához. Ha már fehérre pároltuk és a csirkecombbal kijött egy kis zsiradék is, mehet rá a köles, és a kikanalazott, kicsire felvágott cukkini belső, pár pillanatig pirítsuk így meg az egészet, majd öntsük fel 2,5 csészényi vízzel (igazából az általunk kimért köleshez képest két és félszeres mennyiségű víz kell). Hagyjuk a vizet felforrni (magas fokozaton), és ha felforrt, fűszerezzük, keverjünk rá egyet, majd vegyük kis fokozatra, fedjük le, és hagyjuk 20 percig rotyogni, majd még 10 percig a tűzhelyen.

Utána töltsük meg a cukkini hajókat ezzel a töltelékkel. A nem ételérzékenyek kaphatnak rá még tejfölt és sajtot, illetve ha előrébb jártok a laktózintoleranciával küzdőknél a diétában, akkor laktózmentes tejföl és sajt mehet rá vékonyan. De enélkül is nagyon finom az étel.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sül. Nem is muszáj lefedni alufóliával, de ha biztosra akartok menni, és úgy látják a cukkini nem olyan puha, akkor fedjétek le egy negyed órára, 20 perce, majd még 10 percre vegyétek le róla, hogy meg tudjon picit pirulni a teteje.

töltött_cukkini_1_1.jpg

töltött_cukkini_2.jpg

töltött_cukkini_3.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page