Cukkinis hajdina cipócskák

2013-01-24

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

Ez az a zsemle, amelyet inkább magam miatt készítettem, mint a picur miatt, de azért ne felejtsük el, hogy a hajdina milyen értékes vitaminforrás (B-vitaminok, E-vitamin), antidioxiáns hatású, vasat, káliumot, lecitint, tiamint is tartalmaz stb. Kíváncsi voltam, hogy a cukkini tényleg könnyíti-e a tésztát. A válasz határozott igen :)

Hozzávalók:

  • 200 gramm hajdinaliszt
  • egy közepes cukkini fele
  • 1 tojás
  • 12,5 gramm vaj (liga)
  • 1 tk szőlőcukor
  • 7,5 gramm élesztő
  • 75 gramm növényi tej/víz (éppen nem volt otthon tej, így vizet használtam, nincs különbség az eredményben)

A langyos vízben/növény tejben az élesztőt szőlőcukorral felfuttatjuk. A lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, a sót, és a cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszelve. A megfuttatott élesztőt belekeverjük, és jól átdolgozzuk.

Meleg helyen pihentetjük 1 órát, majd 3 cipócskát formázunk a tésztából, és kicsit megvagdossuk a tetejét. Érdemes vizes kézzel dolgozni, mert a tészta eléggé ragad. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, a tetejét megkenjük vízzel/zabitallal, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük. Kb. fél óra alatt készül el, de figyeljük a tetejét, ha aranybarnára pirul, már vehetjük is ki. 

Nagyon szeretem a különleges ízét, reggelihez vajjal, sonkával, friss zöldségekkel nagyon laktató.

hajdinacipo.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page