Cukkinis rizottó hallal és céklával

2012-05-18

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

Most többször eszünk halat, mert a laktózmentes étrenden lévő babáknak szánt tápszereket továbbra sem bírja a picur, viszont a halaknak nagyon magas a kalciumtartalma. Ugyanakkor a tápszerekkel való próbálkozás a korábbi tüneteket is felerősítette, ezért most megint kerüljük a puffasztóbb zöldségeket, és előkerült a cukkini. 

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej cékla negyede (kb. 20 gramm)
  • egy tenyérnyi hal (nekünk alaszkai tőkehalfilénk volt otthon)
  • 2 cukkini
  • 1 kávéscsészényi rízs
  • 2 kávéscsészényi víz
  • 1 fej lilahagyma negyede
  • petrezselyem, icipici só, késhegynyi rozmaring

A hagymát apróra kockázzuk, és fedett fazékban üvegesre pároljuk (kis vízen/olajon/vajon, ki hogy szereti), majd hozzáöntjük a rízst, és tovább főzzük. Közben megtisztítjuk, és felkockázzuk a cukkinit. Ha a rízs már kicsit üvegesedik, mehet is rá, majd egy perc múlva öntsük fel a vízzel. Fedjük le a fazekat, és negyed óráig főzzük az ételt, (a vége felé szórjuk bele a petrezselymet), majd hagyjuk még 10 percig a tűzhelyen.

A céklát közben meghámozhatjuk. A céklával vigyázni kell, mivel 25 gramm cékla tartalmaz 1 gramm fruktózt, én ezért egy egész fej céklát hámoztam meg, és negyedeltem (egy kisebb cékla negyede kb. 25 gramm, azaz 1 gramm fruktóz), ezt főztem ki, így egy negyed az ételre, a másik három pedig a mélyhűtőbe került. (Most egy ideig nem kell céklát venni :)

A halat egy harmadik fazékban megpároltam, lassú tűzön, ráérősen, legutóbb egy kis rízsitalon, ezzel együtt öntöttem a rízshez, ezért puhább lett a rizottó. Ha akarunk, egy kis rozmaringot szórhatunk rá.

Mikor a cukkinis rizottó kész, és a hal is szétszedhetően puha, megfőtt, akkor keverjük össze a kettőt, és pár percig hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Rakjuk tányérra, és jöhet a tetejére a cékla apróra vágva. Ha akarjuk belekeverhetjük a babának a céklát is, én csak kényelmi szempontból szoktam az étel tetejére biggyeszteni, mert így is megeszi a picur, viszont így nem lesz mindene piros tőle :)

A felnőtteknek egy kis sóval, halfűszerrel érdemes útközben vagy a végén fűszerezni.

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page