Cukormentes marcipán a fruktóz- és tejmentes diétában
2015-04-04Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Desszert,
Címkék: marcipán, sütemény, tejmentes, cukormentes
Recept összetevői:
A formázást és a színezést még gyakorolni kell, de képzelhetitek, hogy odavolt a picur, hogy végre ő is ehet marcipánt! A fruktózérzékenyek készíthetik a marcipánt xilittel és szőlőcukorral, vagy keverve (egy korábbi posztban mindkettő leírását megtaláljátok). Ez most xilittel készült.
Hozzávalók:
- 75 gramm mandulaliszt
- 50 gramm porrá darált xilit
- 30 g víz
- (én a keserűmandulát elhagytam, 1 mk kell belőle elvileg)
- Cukor, mesterséges édesítőmentes ételszínezék
A mandulalisztet átszitáljuk, és összekeverjük a xilir nagyobb részével (kb. 30 gramm). A maradék xilittel és a víz segítségével szirupot főzünk (lassú tűzön gyöngyözésig hevítjük, még pár percig a tűzön hagyjuk, majd kevergetve hűtjük vissza). A kihűlt sziruppal alaposan összegyúrjuk a marcipánt. Nekem nem állt össze a massza, ezért még egy kis kézmeleg vizet adtam a masszához.
Kicsit hagytam pihenni, majd négy részre szedtük és színeztük. A fű zölddel (sárga-kék keverékkel), a tojások pirossal, sárgával és kékkel készültek. Kicsit kidolgozatlan még a marcipán, mert nagyon siettünk, ezért nem tökéletes a forma és a szín, de ahhoz képest, hogy első kísérlet, nagyon elégedettek voltunk. Arról nem is beszélve, milyen izgatott volt a picur, hogy végre marcipánt ehet! :)
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!