Darálthúsos kölessel töltött kerek cukkini

2016-06-10

Kategória: Ebéd, Főétel, Fruktózmentes, Gluténmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Vacsora,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

Mikor megláttam a kis kerek cukkinikat a polcokon, rögtön tudtam, hogy estére töltött étel lesz a vacsora, és hogy kicsit vitamindúsabb változat legyen, ezért kölessel készítettem a tölteléket.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 500 gramm pulyka vagy sertls darálthús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 teáscsészényi köles, ehhez 2,5 teáscsészényi víz
  • fűszerek: só, fehérbors, petrezselyem
  • 4 kis kerek cukkini
  • natúr növényi sajt (elhagyható)

A kölest alaposan mossuk át, hogy véletlenül se legyen mellékíze, aztán egy kicsit pirítsuk meg a fazékban (lehet vízen/olajon/mi már a kókuszolajjal is kísérletezünk), sózzuk meg. Öntsük fel vízzel, és ha felforrt, akkor fedjük le a fazekat, és 20 percig alacsony fokozaton főzzük, majd 10 percig hagyjuk még a tűzhelyen.

A cukkiniket mossuk meg alaposan, vágjuk le a végét (ezek lesznek a kalapok. A belsejét (magos részt) kaparjuk ki. A kivájt cukkiniket helyezhetjük kivajazott jénaiba, de sütőpapírral bélelt tepsibe is. Sózzuk meg kicsit, egy kis borsikafűt, kakukkfűt is szórhatunk rá, ha már bírják a kis pocik :)

A hagymát kockázzuk fel apróra, kicsit dinszteljük meg (kevés vízen/olajon), adjuk hozzá a darált pulyka/sertéshúst, és fedett fazékban, sűrű kevergetések közben főzzük puhára, időközben sóval, borssal enyhén fűszerezzük, nem kell, hogy a leve teljesen elfőjön, mert jó ízt ad majd a kölesnek.

Mikor a köles elkészül és a hús is megpuhul, akkor keverjük össze a kettőt, és pár percig hagyjuk így összeérni az ízeket, majd töltsük meg a cukkiniket.

Előmelegített sütőben 200 fokon 30-40 perc alatt készre sütjük. (A saját adagunkat utólag érdemes még sózni, fűszerezni, ha szükséges.)

A sajtot állagától függően reszeljük az elején vagy időközben, esetleg a végén az ételre, nagyon változóak a növényi sajtok, van amelyik megkeményedik, ha rögtön az elején sütőbe kerül, és inkább a sütés végén érdemes csak ráolvasztani, van amelyik finomabb, ha csak utólag szórjuk meg sajttal.

A kalapokat én a végén helyeztem rá, a sütőben külön sütöttem a töltött részt és a kalapot is megszórtam sajttal, nagyon finom ízvilágot adott.

töltött cukkini

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page