Darálthúsos egytál

2013-04-30

Kategória: Ebéd, Főétel, Fruktózmentes, Gluténmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Vacsora,

Címke: , , , ,



Recept összetevői:

Szombatonként, ha tehetjük babaúszásra járunk, viszont ilyenkor a reggelit, az úszócuccot és az ebédet egy időben készítem, miközben öltöztetem a picurt is. De előfordul, hogy hasonló időhiánnyal küzdök ünnepnapokon is, amikor kirándulni indulunk, vagy kimozdulunk. Ha nincs elég idő, mégis valami finomat és laktatót tennétek az asztalra, amit mindenki ehet a családban, akkor ez pont ideális étel, mert köret-hús-zöldség egyszerre, egy tálban. (A nem tejérzékenyeknek tálalásnál akár tejföllel, és egy kis sajttal is meghinthetitek a tetejét, de anélkül is nagyon finom fogás.)

Hozzávalók (családi adag) ld. jegyzetlapon:

  • 500 gramm darált hús (nekünk most pulyka volt otthon)
  • 3-4 közepes krumpli
  • kb. 450 gramm zöldségkeverék (bármi ami otthon van és életkornak megfelelő, én itt éppen egy répa-kukorica-borsó keveréket használtam, de a picur nálunk most múlt el két éves, nálunk a pocakfájás miatt sokáig passzíroztam ki a héjából a hüvelyeseket)
  • 1 fej vöröshagyma
  • zöld fűszerek ízlés szerint (én friss petrezselymet használtam, kakukkfüvet és borsikafüvet), só
  • vaj (laktózérzékenyeknek, tejmentes diéta esetén pl. liga)

Vegyünk elő három fazekat. Az egyikbe kerül a megmosott, meghámozott krumpli karikákra szelve, annyi vízzel tegyük fel, amennyi éppen ellepi. Forrástól számítva kb. 10 perc alatt főzzük puhára (de ne essen szét!). A másik fazékba dobjuk egy csepp vajra/olajra a megtisztított, apró kockákra szelt hagymát, pirítsuk meg kicsit, majd adjuk hozzá a darálthúst, és főzzük puhára, minimális sóval, borsikafűvel (vagy borssal) fűszerezzük. (Érdemes párszor megkeverni, hogy a hús pergős legyen.) A harmadik fazékban a zöldségeket kevés vízen pároljuk puhára.

Majd adjuk a húshoz a zöldséget és fűszerezzük ízlés szerint, mehet hozzá egy kis vaj (kb. 1 lapos evőkanálnyi) majd keverjük meg. Végül öntsük hozzá a krumplit is, ekkor már óvatosabban keverjünk rajta egyet. 1-2 perc még a fazékban és mehet az egész a kivajazott tálba.

Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 perc alatt megsül. Ha megpirult a teteje, lehet kivenni.

Nálunk a picur úgy ette, mintha nem lenne holnap, kétszer kért repetát, öröm volt nézni :)

Sütés előtt:

daralthusos-egytal

Sütés után:

daralthusos-egytal-sutoben-sutve

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page