Datolyás-vaníliás és kakaós kuglóf

2018-03-07

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,



Recept összetevői:

Ez teljesen a korábbi puha kuglóf recept (ld. ITT), csak nem volt otthon mazsolám és datolyával készült. Ha csak olyan aszalvány van a konyhában, amely cukoroldattal, kéndioxiddal tartósított, inkább hagyjuk el belőle (korábbi cikk a témában ITT), anélkül is sikere lesz.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 500 g búzaliszt
  • 22 g élesztő
  • 1 db vanília rúd kikapart belseje
  • 80 g xilit porrá örölve
  • 60 g növényi vaj/margarin (olvasztott, mentes)
  • 280 ml növényi tej (pl. natúr zabital)
  • 20 g datolya (tolerancia függvényében!!, el is hagyható)
  • 10 g kakaópor (holland, natúr)
  • 1 csipet só
  • tolerancia függvényében egy teáskanál lereszelt biocitromhéj
  • 1 púpozott teáskanálnyi szőlőcukor az élesztő felfuttatásához

Az élesztőt, a szőlőcukrot, az olvasztott vajat és a langyos növényi tejet egy tálban elkeverjük, és felfuttatjuk az élesztőt. Egy másik edénybe kimérjük a lisztet, a xilitet, beletesszük a vaníliát, a csipet sót (és tolerancia függvényében egy teáskanál lereszelt bio citromhéjból). A felfutatott élesztős keveréket öntsük a liszteshez, és dagasszuk a tésztát, majd vágjuk félbe. Az egyiket gyúrjuk össze a datolyával, a másikat a kakaóporral, és hagyjuk őket letakarva a duplájára kelni (kb. 1 óra szobahőmérsékleten).

Ezután a tésztákat sodorjuk rudakká, csavarjuk össze őket, és tegyük az előzetesen kivajazott, kilisztezett kuglófformába. Kelesszük így a duplájára (kb. 1 óra). Ha megkelt a tészta, tegyük 200 C-ra előmelegített sütőbe, és a sütés 15. percénél vegyük vissza a sütőt 180 C-ra. Kb. fél óra alatt elkészül.

A kisült kuglófot formával együtt fordítsuk meg, tegyük az asztalra, és hagyjuk a formában kihűlni. Amikor teljesen kihűlt a kuglóf, vegyük le a formát, és lehet díszíteni. Nálunk most egy kis fahéjas szőlőcukor ment a tetejére.

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

Datolyás-vaníliás és kakaós kuglóf a tej-, laktóz-, fruktóz- és tojásmentes diétában

 

Kivettem a sütőből, a nagyobbik fotózott, a kisebbik gyorsan elbújt… :D

 

A gyönyörűség még a kuglóf formában hül

 

Kiborítva a formából és megszórva fahéjas édesítővel

 

Az első szelet (gyerekek uzsonnája lesz)

 

Megunhatatlan :)

 

Puha, légies és omlós

Hozzászólások
Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page