Dióval töltött csiga kalács tésztából

2018-03-06

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Uzsonna,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

A gyereknek a másnapi ovis menüben diós csiga volt a reggeli, ezért nyúltam a verhetetlen kalács receptemhez, és azt töltöttem meg dióval, majd formáztam kedvünkre. Először kis csigákat akartam készíteni, de végül időhiány miatt csak feltekertem az egészet, és így született ez a “giantroll” :D

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 250 gramm tönköly fehér liszt
  • 32,5 gramm vaj/margarin (mentes!)
  • 1,5 evőkanál xilit
  • fél vaníliarúd kikapart belseje (elhagyható)
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 12,5 gramm élesztő
  • csipet só
  • 125 gramm növényi tej (natúr!)
  • kb. 100 gramm dió 3 púpozott evőkanál xilittel keverve, apróra darálva

Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és az édesítőt, meg a vaníliát belekeverjük. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel. Ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.

Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki lisztezett felületen téglalap alakúra, és kenjük le olvasztott vajjal, majd szórjuk meg a cukros dióval és a tetejére még spricceljünk olvasztott vajat egyenletesen eloszlatva. Majd tekerjük fel a tésztánkat (a széleit érdemes visszahajtani, hogy ne szóródjon ki a töltelék). Ha valaki úgy szereti, hogy vastagabb a dióréteg a tésztában, akkor érdemes dupla adagot ledarálni a dióból, és azzal megtölteni.

Kenjük le a tetejét a maradék vajjal, vagy ha nem maradt növényi tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sül. Mikor kivesszük, még kenjük le egy kis zabtejjel.

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page