Extrán sütőtökös sokmagvas házi kenyér

2013-03-13

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

Karácsony táján egyre szebb sütőtöket lehetett kapni és egyre kedvezőbb áron, így volt, hogy két kilós sütőtököket is megsütöttem a hétvégén sütőben, majd készült belőle ebéd: főétel és desszert, zsemle vagy kenyér is. Mivel a sütőtökös kenyér annyira bevált, fél kilós kenyeret mertem sütni, és a sütőtök adagot is emeltem. Mivel a tönkölyliszt éppen akkor fogyott el, ezért zabliszt került még a kenyérbe, és nagyon jót tett neki! :)

Hozzávalók:

  • 130 gramm teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 100 gramm zabpehelyliszt (nekünk most ez is teljeskiörlésű volt)
  • 370 gramm (kenyér)liszt
  • 400 gramm sütőtök (sütőben előzetesen fahéjjal megszórt, és 200 fokon megsütött sütőtök húsa)
  • 2 tk só
  • 50 gramm: tökmag, szezámmag, napraforgómag, lenmag és egy kis zabpehely
  • 2 ek olaj (én olivaolajat használtam)
  • 25 gramm élesztő
  • 1 tk szőlőcukor
  • 30 ml langyos növényi tej (én az Alnatura bio zabitalát használtam)

A langyos tejben a cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Közben a keverőtálba mérjük ki az átszitált liszteket és a magokat. Keverjük bele a sót, adjuk hozzá a sütőtököt, az olajat, majd mehet bele a megfuttatott élesztő. Gyúrjuk, dagasszuk a tésztát, míg végül már nem ragad az edény falához, és hólyagossá válik. Tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára, kb. 1 óra.

Ha megkelt, lisztezett felületen újra gyúrjuk át, formázzuk olyanra, amilyen sütőformában kívánjuk sütni, majd helyezzük bele. (Sütőpapírral érdemes dolgozni vagy kivajazni, kilisztezni a kiválasztott formát, ha nem szilikonunk van.) Hagyjuk kétszeresére kelni a tésztát.

Vágjuk be a tetejét 3-4 helyen egy éles késsel (de nem muszáj, én mostanában nem szoktam), szórjunk rá tökmagokat, vagy akár mindegyik magból egy keveset, és kenjük meg hideg vízzel. Rakjuk 220 fokra előmelegített gőzösített sütőbe (azaz helyezzünk a sütőnk aljára egy vízzel teli edényt). 10 percig süssük így a kenyeret, majd vegyük vissza a hőfokot 175 fokra, és még 50 percig süssük így. A végén kenjük le hideg vízzel, jó alaposan. 

Tipikusan olyan kenyér készül így, melyből két vékony szelet is elég ahhoz (persze vajjal, sonkával, zöldségekkel), hogy a teltségérzetünk kialakuljon. Én már eddig is sokmagvas kenyér rajongó voltam, de néha már sütőtök nélkül el sem tudom képzelni az otthon készült pékárukat :)

kenyer_sutotokos_sokmagos.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page