Fahéjas fenyőfa kalács

2013-12-20

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tojás nélkül, Uzsonna,

Címke: , , , ,



Recept összetevői:

A blog egyik követője javasolta, hogy a neten keringő karácsonyfa alakú édességet a – fruktóz- és tejmentes diéta szerint megálmodott, tojás nélküli – kalácstésztámból megpróbálhatnám elkészíteni. Rögtön kaptam az alkalmon, és már elsőre nagyon jól sikerült, ezért tiszta szívből ajánlom minden kezdő háziasszonynak, mert elrontani az alábbi tésztareceptet nem lehet. A süti pedig finom, puha, eteti magát. (A formát még lehet tökéletesíteni, elsőre nekünk így sikerültek :)

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon:

  • 500 gramm liszt
  • 75 gramm vaj (laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • 2 evőkanál xilit (nyírfacukor)
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 25 gramm élesztő
  • fél teáskanál só
  • 250 gramm növényi tej (rizs- vagy zabital)
  • A krémhez: kb. további 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál fahéj, illetve egy nagyon kevés xilit/nyírfacukor vagy szőlőcukor

Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a cukrot, meg a vaníliát belekeverjük. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel. Ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.

Közben elkészíthetjük a fahéjas krémet. A vajat kicsit olvasszuk meg, keverjük hozzá a fahéjat és a cukrot, majd hagyjuk kicsit megdermedni, amíg dolgozunk a tésztánkkal.

Ha megkelt a tésztánk, nyújtsuk ki lisztezett felületen téglalap alakúra. Ha spórolnánk a tésztával, akkor hajtsuk a felénél össze, és úgy vágjuk ki a háromszög formát, illetve vágjunk neki egy kis törzset (a maradék tésztából bármit készíthetünk a rózsákon keresztül egészen a fahéjas csigákig). Hajtsuk ki és kenjük meg a cukros-fahéjas-vajjal, majd újra hajtsuk össze, utána vagdossuk be a képen látható módon és mindegyik ágat ugyanabba az irányba csavarjuk meg. A tetejét kenjük meg egy kis zabtejjel (vagy xilites/szőlőcukros vízzel).

fahéjas fenyőfa készítés

180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt készre sül. Mikor kivesszük, még kenjük le egy kis zabtejjel. Hatalmas siker volt.

fahéjas fenyőfa kalács

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page