Friss, puha császárzsemle a tej- és fruktózmentes diéta szerint

2012-09-26

Kategória: Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tojás nélkül, Uzsonna, Vacsora,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

Mivel a picur még mindig csak vizes zsemlét ehet, örülök, ha van időm, és készíthetek neki tartalmasabb pékárút itthon, ami biztos mentes a tejtől, cukortól és az adalékanyagoktól. Mikor megtaláltam ezt a receptet, és kipróbáltam, teljesen feldobódtam, és azonnal venni akartam egy robotgépet :) A dagasztás ugyanis kicsit idő(-és erő)igényes. Ettől eltekintve nem volt vele sok munka, és az eredeti recepten (itt) túl sokat nem is kellett variálni, csak az összetevőket kellett tejmentesre, és a krisztálycukrot szőlőcukorra cserélni, illetve én feleztem az adagot, mert 6 zsemle nekünk elég volt.

Hozzávalókat 6 db zsemléhez ld. a jegyzetlapon.

  • 350 gramm liszt
  • 1 teáskanál só
  • 125 ml víz
  • 110 ml növényi tej (zab- vagy rizsital)
  • 25 gramm vaj (tejfehérjeallergia, laktózérzékenység esetén pl. liga)
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 10 gramm élesztő

A langyos vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, keverjük hozzá a cukrot, és hagyjuk felfutni. Közben szitáljuk át a lisztet, keverjük bele a sót, mérjük ki és kockázzuk bele a vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel. Jöhet hozzá a felfuttatott élesztő és a tej is. Keverjük jól össze, és jöhet a dagasztás. Nekem – nem géppel dolgozva, hanem két kezi gyúrással :) – kb. negyed óra vagy húsz perc volt, míg tökéletes lett a tészta. Nem ragadt az edény falához, kicsit hólyagos volt, de puha és lágy maradt.

Rakjuk meleg helyre, és hagyjuk a duplájára kelni. Majd az enyhén lisztezett felületen formázzunk hat kis gombócot, és hagyjuk 10 percet pihenni.

10 perc után sodorjunk rudakat a gombócokból, közben hagyjuk is pihenni, hogy ne szakadjon el a tészta.

csaszarzsemle_1.jpg

Kössünk rá egy lazacsomót:

csaszarzsemle_2.jpg

Utána a jobb oldali végét (vagyis mindig azt, ami felülről kandikál ki) dugjuk át az alján:

csaszarzsemle_3.jpg

Majd fordítsuk meg:

csaszarzsemle_4.jpg

És dugjuk át a másik végét is az alján (nyomjuk belülre a végét):

csaszarzsemle_5.jpg

Hagyjuk még duplájára kelni (kb. 20 perc), kenjük le a tetejét tejjel, és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe fél órára. Tökéletes lett. Puha, foszlós, finom reggeli alap a vaj, sonka, uborka mellé. Én meg pl. anyukám cukor- és édesítőmentes körtelekvárjával ettem, lélekmelengető volt :)

csaszarzsemle_6.jpg

csaszarzsemle_7.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page