Fruktóz-tojás-tejmentes kalácskoszorú

2012-04-06

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , ,



Recept összetevői:

A dietetikusunk szerint a tejmentes diéta első három hetében a legjobb, ha az ember maga készíti a pékárút, ezért elkezdtem kiflit és húsvéthoz közeledve kalácsot gyártani a picurnak. Az első ilyen próbálkozás volt ez a kalácskoszorú.

Hozzávalók:

  • 1,5 dl rízsital
  • 2 ek nyírfacukor
  • 1 tk szőlőcukor
  • 25 g Liga vaj
  • 1 mk só
  • 250 g liszt
  • 25 g élesztő

Az élesztőt egy kis tejben és 1 tk szőlőcukorral felfuttatjuk (a nyírfacukor erre nem alkalmas). Közben a lisztet átszitáljuk, ez fontos, ha azt akarjuk, hogy a tészta foszlósabb legyen. Hozzáadjuk a nyírfacukrot, a sót és a vajat belekockázzuk. A kovászt végül hozzáántjük az egészhez és összegyúrjuk. Nem kell megijedni, ha tészta az elején ragad, jól át kell dagasztani/gyúrni (min. 15-20 percig). Ha a tészta 10 perc után is még mindig ragadós, akkor érdemes egy kis lisztet adni hozzá. A begyúrt tésztát meleg helyre tesszük, és kétszeresére kelesztjük. Ez kb. egy-két óra.

A megkelt tésztát három részre osztjuk, és azonos hosszúságú hengerekké sodorjuk, majd összefonjuk. A két végénél összeillesztjük. A tetejét rízstejjel megkenjük, és előmelegített sütőbe rakjuk, 175 fokon kb. 30 percig sütjük. (Több helyen javasolták, és tényleg érdemes egy vízzel teli tepsit tenni mellé a sütőbe, olyankor még a színe is más :)

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page