Gluténmentes diós zabfalat
2018-05-07Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Reggeli, Tízórai, Uzsonna,
Címkék: zabpehely, amarant, csoki, zabfalat, gluténmentes baba süti
Recept összetevői:
Az egyik üzletben megláttam egy újfajta gluténmentes lisztet, amelyben köles-, rizs- és kukoricalisztet kevertek, és gondoltam, ha már sütit sütök, akkor legyen egy kicsit egészségesebb változat, kipróbálom. Már párszor belefutottam abba, hogy a gluténmentes liszttel fojtós lett a tészta, de ez nagyon könnyed, finom ropogtatnivaló süti volt.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.
- 250 gramm liszt
- 2 marék dió késsel felaprítva
- 2-3 marék aprószemű zabpehely
- 2-3 marék puffasztott amarant
- 2-3 kocka ét(mentes)csokoládé kicsi kockákra vágva
- 200 gramm vaj/margarin (mentes!)
- 70 gramm xilit
A lisztet a dióval, zabpehellyel, amaranttal, édesítővel összekevertem, majd belekockáztam a hideg vajat, összemorzsoltam a keverékkel, és összegyúrtam. Fél órát hagytam pihenni a hűtőben.
Majd kivettem a tésztát és kis gombócokat formáltam, amelyeket a tenyerembe összelapítottam, a tallérokat pedig a sütőpapírra helyeztem. 170 fokon 15 perc alatt sültek meg, 10-12 perc után érdemes nézni a szélét, tetejét, hogy nem barnul-e, ha igen, akkor azonnal le kell kapcsolni, mert megéghet a süti egy-két perc alatt is.
Hagyjuk teljesen kihűlni, hogy ne törjön össze a süti, mikor a tálcára tesszük. Mi vendégségbe vittük, azért sorakoztattuk így fel :)
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!