Gyors mini kakaós csiga

2020-03-25

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,



Recept összetevői:

A koronavírus minket is újra rákényszerített, hogy kétnaponta süssek valamit, ugyanakkor a munka, digitális oktatás, “óvodai nevelés” mellett olyan receptekre van szükségem, amikor gyorsan készíthetek valami finomat reggelire, uzsonnára vagy vacsorára. Ez a kakaóscsiga inkább egy puhább változat (nem az a ropogós, pergős bolti), de a gyerekek imádják, ezért megmerem osztani a receptjét. (Legközelebb a tojást is el fogom hagyni.)

  • 150 ml növényi tej (natúr! ízesítetlen!)
  • 1 evőkanál szőlőcukor
  • 25 g élesztő
  • 300 g búzaliszt (nálunk most sima fehér liszt van otthon)
  • 50 g margarin/vaj
  • 1 nagy csipet só
  • 1 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
  • A töltelékhez: 6 ek xilit/nyírfacukor, 5 tk holland kakaópor (cukrozatlan!), 50 g margarin/vaj

A langyos tejben az élesztőt a szőlőcukorral megfuttatjuk. Ha az élesztő felfutott, a liszthez hozzáadjuk a sót, a felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojás felét. Átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd letakarjuk, meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük.

Közben összekeverjük a kakaót az édesítővel.

Ha megkelt a tésztánk, kinyújtjuk lisztezett felületen téglalap alakúra, és lekenjük  olvasztott vajjal, egyenletesen mindenhol, majd megszórjuk az édesített kakaóval. Végül a tésztát feltekerjük és kb. 2 centiméteres szeletekre vágjuk és a papírral bélelt tepsire helyezzük. A tenyerünkkel kicsit kilapítjuk a csigákat. 20 percig hagyjuk pihenni.

Mielőtt a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, lekenjük a csigák tetejét a maradék tojással. 10-15 perc alatt készre sül.

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

Hozzászólások
Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print