Hagyományos zöldborsó főzelék tejmentesen, zabliszttel sűrítve

2013-06-25

Kategória: Ebéd, Főétel, Fruktózmentes, Gluténmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Vacsora,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

Amikor a piacon vett friss zöldborsó is már kicsit szárazabb, érettebb, nálunk is belekerül a levesbe vagy főzelék készül belőle. A picur két éves koráig – hasfájóssága miatt – mindig kipaszíroztam a zöldborsót a héjából, ezért ha még valaki ennél az időszaknál tart, rengeteg ilyen receptet találtok a blogon (ld. zöldborsós receptek). Nálunk most jött el a hagyományos zöldborsó főzelék ideje :)

Hozzávalók (családnak):

  • 1 kg friss zöldborsó
  • petrezselyem, só, kevés fehérbors
  • egy negyed vöröshagyma (ha valakinél a picike bírja, mehet bele egy nagyok kicsi fokhagyma is)
  • pár csepp (oliva)olaj
  • 1-2 teáscsészényi növényi tej (mi az Alnatura bio zabitalát használjuk)
  • 1-2 evőkanál zabliszt (mert ha már liszttel sűrítünk, válaszunk kicsit egészségesebbet a sima fehér lisztnél :) ha gluténmentesen szeretnénk elkészíteni, akkor figyeljünk, hogy a zab gluténmentes legyen!)

A zöldborsót fejtsük ki. A hagymát tisztítsuk meg, kockázzuk nagyon apróra, majd dobjuk rá a pár csepp olivaolajra, mehet hozzá a kifejtett zöldborsó is, és közepesen fokozatosan kicsit dinszteljük meg a hagymát, és hagyjuk a borsót kicsit párolódni. Majd öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi.

Közben egy teáscsészényi tejben keverjük csomómentesre a lisztet, – érdemes fokozatosan sűríteni a főzeléket. Ha megpuhult a borsó (friss borsónál ez akár percek kérdése is lehet), öntsük bele habarást, és kevergessük, míg be nem sűrűsödik. Ha szükségét látjuk, hígítsuk tejjel, vagy sűrítsük még egy kis liszttel. A vége felé fűszerezzük (babáknak minimálisan, inkább sózzuk-borsozzuk utána a sajátunkat).

zöldborsó_főzelék.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page