Hajdina cipók

2012-04-13

Kategória: Desszert,

Címke: , , , ,



Recept összetevői:

Habár a védőnőtől kapott táblázatban ott áll, hogy 1 éves kortól hajdinát is lehet/kell kóstolni, valószínűleg sosem ismertük volna meg ezt a növényt, ha a picurról nem derül ki, hogy gyümölcscukor- és tejérzékeny. A hajdina egyébként igen értékes vitaminforrás (B-vitaminok, E-vitamin), antidioxiáns hatású, vasat, káliumot, lecitint, tiamint is tartalmaz, de még sorolhatnánk (további infók).

Hozzávalók:

  • 200 gramm hajdinaliszt
  • 1 tojás
  • 12,5 gramm vaj (liga)
  • 1 tk szőlőcukor
  • 7,5 gramm élesztő
  • 75 gramm zabital (vagy más növényi tej)

A langyos zabitalban az élesztőt szőlőcukorral felfuttatjuk, majd hozzákeverjük a tojáshoz és a liszthez. Sóval ízlés szerint ízesítjük (én 1 kávéskanálnyit tettem bele), végül belekeverjük a vajat (nem kell olvasztani).

Meleg helyen pihentetjük 1 órát, majd 3-4 cipócskát vagy 4-5 kis zsemlét formázunk a tésztából, és kicsit megvagdossuk a tetejét. Érdemes vizes kézzel dolgozni, mert a tészta eléggé ragad. Sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük őket, a tetejét megkenjük zabitallal vagy tojással, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük. Kb. 20-30 perc alatt készül el, de figyeljük a tetejét, ha aranybarnára pirul, már vehetjük is ki. Hagyjuk kihülni, és vajjal, zöldhagymával, sonkával isteni reggelink vagy vacsoránk lehet még nekünk is!

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page