Hamis mézes linzer a fruktóz-laktózmentes diéta szerint

2012-12-16

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tízórai, Tojás nélkül, Uzsonna,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

Mindenhol mézeskalács, szív, karácsonyfa, hóember, csillag… Azt hiszem ezt a linzert az az elhatározás szülte, hogy csak azért is lesz mézes sütemény karácsonykor az asztalon, még ha a méz a legszigorúbb tiltólistán van for ever.

Hozzávalók (kis adag, egy tepsi) ld. a jegyzetlapon.

  • 75 gramm liszt
  • 50 gramm vaj (tejmentes diéta esetén pl. liga)
  • 20 gramm xilit/nyírfacukor
  • fahéj
  • (cukormentes!) mézessütemény fűszer :)

Innentől kezdve az elkészítés ugyanaz, mint a sütőtökös linzerécsak sütőtök nélkül :) A lisztet átszitáljuk, a porcukrot (én normál nyírfacukrot daráltam le) és a vaníliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk, és jól összekeverjük. A vajat érdemes kisebb kockákra vágni és így beledobálni a tálba. (Nem szabad felolvasztani, mert akkor a tészta később nehezen kezelhető lesz.)

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, mikor már nem nagyon látunk kisebb darabokat sem a tésztában, akkor az egészet összegyúrjuk. Az így kapott tésztát hengerré formázzuk, alufóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük pihenni.

Kb. 1 órával később a tésztát lisztes felületen vékonyra nyújtjuk, majd a kívánt formákat kiszaggatjuk, és tepsire helyezzük (szilikonra vagy sütőpapírra). Kicsit megkenhetjük zabitallal, vagy bármilyen más növényi tejjel.

170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Vigyázni kell vele, ha már pirul a széle, lehet kiszedni.

Én Apának készítettem lekváros változatot is, illetve aki szeretne töltött változatot is készíteni, annak érdemes egy nagyobb sütőtök darabot megsütnie a sütőben (vízzel permetezve, fahéjjal megszórva), lepürésíteni, majd ezt tölteni a linzer közé. Így is nagyon finom, kipróbáltuk, és így a picur is ehette. De azért a töltött változattal csínján bánjunk, mert a sütőtöknek elég magas a fruktóztartalma, annak ellenére, hogy zöldség, ld. fruktózegyenérték táblázat.

Ha már kitapasztaltuk, és bírja a picur a szőlőcukrot vagy valamelyik dietetikus által jóváhagyott természetes édesítőt (pl. nyírfacukor, stevia), akkor azzal is megszórhatjuk. Mi ezt most kihagytuk, csak Apa kapott ilyet :)

hamis mézes linzer

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page