Hóembernek se keze se lába…

2017-11-26

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tízórai, Tojás nélkül, Uzsonna,

Címke: , , , ,



Recept összetevői:

Kalácshóember kis sütőtökkel bolondítva

Ahogy a fotón is látjátok, sütőtökös kalács készült, és mellette pár hóember is. Mivel a hóemberek lettek a kiskedvencek, és viszonylag hamar eltűntek a pocakokban, ezért az ő elkészítési módjuk bekerült a blog receptjei közé. A receptje hasonlóan alakul a sütőtökös kalácstortáéhoz, csak elég feleannyi adag belőle (így is meg fogjuk unni a sok kis hóember elkészítését :).

Hozzávalók:

  • 250 gramm liszt
  • 32,5 gramm vaj (tej- és laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • 1 evőkanál xilit/nyírfacukor
  • fél vaníliarúd kikapart belseje
  • egy teáskanál szőlőcukor
  • 12,5 gramm élesztő
  • két nagy csipet só
  • 40 gramm növényi tej
  • 65 gramm sütőtökpüré (sütőben sült sütőtök húsa)

Tipp: Én a sütőtököt a következőképpen készítem: megmosom a héját, letörlöm, majd kettévágom. A magokat kanállal kikaparom, majd a csónakokat ráteszem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Jól (bőven) megszórom vízzel és kicsit meghintem fahéjjal, 200 fokon kb. 45 perc alatt puhára sül.

Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a cukrot, meg a vaníliát belekeverjük. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel. Ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáadjuk a sütőtökpürét, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.

Ha megkelt a tésztánk, jöhet a kis hóemberek készítése. Értelemszerűen 3 gombócra lesz szükségünk egy hóember elkészítéséhez: nagy, közepes, kicsi. A gombócokat egymásra helyezzük, és magokkal díszítjük: mi napraforgó magammal készítettük az orrát, és szezámmaggal a gombjait és a szemét, a kalapja egy kölesgolyó fele lett, amibe beleszúrtam egy fogtisztítópálcikát, hogy rögzítsem egymáshoz a gombócokat, nem akartam a véletlenre bízni, hogy szétcsúsznak-e. Aki tud tojást használni, megkenheti a gombócokat fehérjével és azzal is összeragaszthatja a tésztát, vagy feldíszítheti később a hóembert tojáshabbal, íróval. Mi ekkor még inkább kerültük a tojást.

kalácshóember

Kevés növényi tejjel azért érdemes megspriccelni vagy lekenni a hóembereket, mielőtt sütőbe toljuk. 180 fokos sütőben nagyságtól függően kb. 15-20 perc alatt készre sül.

kalácshóember mentes

A sütőtök miatt illatos kis hóembereket emelhetünk ki a sütőből. És ha együtt készítettük a kicsivel/kicsikkel, akkor még mókának sem utolsó, imádni fogják.

kalácshóember tejmentes tojásmentes fruktózmentes

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page