Húsvéti linzer nyuszi

2012-04-06

Kategória: Desszert,

Címke: , , ,



Recept összetevői:

A picur mintha érzékenyen reagálna a tojásra is, ugyanakkor a bölcsi miatt be kell vezetnünk végre a tízórait és az uzsonnát, de ő babapiskótát (ahogy javasolták) nem rágcsálhat a fő étkezések között, ezért keresnem kellett egy jó receptet. Az is inspirált, hogy húsvétkor szinte mindenki édességet fog enni körülötte, miért pont ő maradna ki, nem muszáj, hogy egy nasi egészségtelen legyen :) Az csak külön ráadás, hogy ez a világ egyik legkönnyebben elkészíthető sütije.

Hozzávalók:

  • 300 gramm liszt
  • 200 gramm vaj (de laktózérzékenyeknek, a tejmentes diétában pl. liga)
  • 100 gramm nyírfaporcukor
  • 1 vaníliarúd

A lisztet átszitáljuk, a porcukrot (én normál nyirfacukrot daráltam le) és a vaniliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk, és jól összekeverjük. A vajat érdemes kisebb kockákra vágni és így beledobálni a tálba. (Nem szabad felolvasztani, mert akkor a tészta később nehezen kezelhető lesz.) 

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, mikor már nem nagyon látunk kisebb darabokat sem a tésztában, akkor összegyúrjuk. Az így kapott tésztát hengerré formázzuk, alufóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük pihenni. 

Kb. 1 órával később a tésztát lisztes felületen nagyon vékonyra nyújtjuk, majd a kívánt formákat kiszaggatjuk. Nekünk volt egy promós-ajándék nyuszi formánk, azzal dolgoztam :) 

Apának pedig egy nagyobb és kisebb pohár segítségével szaggattam ki a köröket, hogy ő tradicionálisan lekvárral ehesse a linzert.

Előmelegített sütőben 170 fokon érdemes kisütni a formákat, kb. 10-15 perc alatt megsül. Vigyázni kell vele, ha már pirul a széle, lehet kiszedni.

A lekváros változat esetében a talpakat megkenjük lekvárral, ráillesztjük a tetejét, és végül megporcukrozzuk. Apa szerint már 10 perc után is isteni. :) de azért szerintem várjunk 1-2 órát, az alatt tényleg finomra puhul a tészta.

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page