Húsvéti sonkával töltött kenyér

2013-03-29

Kategória: Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tízórai, Tojás nélkül, Uzsonna, Vacsora,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

Egyik kedvenc kollegám mesélt arról, hogy édesanyja somogyi, és milyen nagy hagyománya van náluk a húsvétnak, a húsvéti előkészületeknek. A beszélgetés során csak egyszer kellett megemlítenie a sonkával töltött kenyeret, rögtön lecsaptam az ötletre, és mivel receptet nem tudott adni, mert anyukája érzésre süt-főz (igazi konyhatündérként :) már a netet bújtam. Végül megint a saját kenyér receptem mellett döntöttem, mondván, ha azzal nem sikerül, akkor majd próbálkozom mással. Jelentem, a recept ötösre vizsgázott! :) Ezért gyorsan megosztom Veletek, még van rá idő húsvétig, mert könnyű elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 1 kötözött sonka (de ételérzékenység esetén legyünk nagyon körültekintőek a sonka választásnál!! ezzel kapcsolatos posztot itt találod, illetve a dietetikus szemszögéből)
  • 500 gramm liszt (én tönkölylisztet használtam)
  • 300 ml víz
  • 20 gramm élesztő
  • 1 tk szőlőcukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál (oliva)olaj

A kötözött sonkát annyi vízben tegyük fel főni, hogy bőven ellepje. Azt mondják, ahány kilós a sonka, annyi ideig kell főzni (1 kilósat 1 óráig), de a tapasztalataink azt mutatják, hogy nagymamáink jól bevált tippjét érdemes követni: alacsony fokozaton főzzük a sonkát minél tovább, annál finomabb lesz. Ha nagyon sós a sonkánk, akkor ha felforrt a víz, öntsük le róla, majd eresszünk rá friss vizet, amit újra forraljunk fel. Ha puhára főztük a sonkát, vegyük ki a vízből, és hagyjuk kicsit kihűlni (szobahőmérsékleten).

Közben készíthetjük a tésztát is: a langyos víz kisebb részében a szőlőcukorral megfuttatjuk az élesztőt. Közben a keverőtálba mérjük ki a lisztet, szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, az olajat, és a többi vizet, majd mehet bele a megfuttatott élesztő. Gyúrjuk, dagasszuk a tésztát, míg végül már nem ragad az edény falához, és hólyagossá válik. Tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára, kb. 1 óra.

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen újra gyúrjuk át, majd hagyjuk egy kicsit, hogy “kirúgja magát” (kb. 5-10 perc), majd nyújtsuk ki a tésztát, olyan kb. 2 ujjnyi vastagságúra. Helyezzük bele a kihűlt sonkát és fedjük be tésztával. Az alábbiakban a fotósorozat segítségképpen.

sonkas_kenyer1.jpg

Én egy kisebb téglalap alakú jénaiba helyeztem bele a kenyeret (mert naivan azt hittem, ez elég hely lesz neki, de egy kissé megnőtt a kenyérkém :), ezt előzetesen kivajaztam, kiliszteztem. Ha beleraktuk a kívánt formába, hagyjuk kétszeresére kelni a tésztát.

Kenjük meg vízzel, és toljuk 220 fokra előmelegített gőzösített sütőbe (azaz helyezzünk a sütőnk aljára egy vízzel teli edényt). 10 percig süssük így a kenyeret, majd vegyük vissza a hőfokot 175 fokra, és még 50 percig süssük így. A végén kenjük le hideg vízzel, jó alaposan. (Sütés után közvetlenül úgy tűnhet, hogy sziklakeménységű kenyeret készítettünk, de ahogy kezd kihűlni a kenyér, egyre jobban érezzük, hogy puhává válik a héja is.)

Mikor végre kihűlt a kenyér és megkóstolhattuk, nagyon meglepődtünk mennyire finom lett a kenyér. Valahogy átvette a sonka ízét, zamatát. Ja, és a sonka! Hát az meg szálaira esett szét! Na, jó étvágyat! :)

sonkas_kenyer2.jpg

sonkas_kenyer3.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page