Jénaiban sült karaj párolt zöldségekkel kakukkfüves beshamel mártásban

2012-05-20

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , , ,



Recept összetevői:

Nem volt otthon tejföl apának, így jött az ötlet a beshamel mártásra, de nem akartam megint “hatfélét” készíteni, így eleve rízstejjel készült az egész adag. Apa bár jóízűen megette a vacsorát, és azt mondta, máskor is kerülhet ilyen az asztalra, azért még szokja az új ízeket, de a picur és én nagyon odavoltunk az új találmányunkért :)

Hozzávalók (családi adag):

  • 1 nagy fej krumpli és 6-8 db parázsburgonya (v. 2 nagy fej krumpli)
  • 400 gramm idényzöldségekből, nekünk éppen ez volt a hűtőben: zöldbab, sárgarépa, brokkoli, karfiol
  • 5 szelet sertéskaraj
  • fél fej vöröshagyma
  • 34 gramm vaj
  • 34 gramm liszt
  • 600 gramm növényi tej (mi rízsitalt használtunk)
  • szerecsendió, kakukkfű, majoranna, só

A jénait kivajazzuk, a hagymát meghámozzuk, lemossuk, karikákra vágjuk, és a kivajazott jénaiba szórjuk. A húst lemossuk, és jénaiba helyezzük, szórjunk rá egy kis kakukkfüvet és majorannát. Öntsünk alá egy kis rízstejet, majd fedjük le alufóliával. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 1 óráig süssük, akkor finom, omlós lesz a hús.

A zöldségeket megtisztítjuk, megpucoljuk, majd a párolóba tesszük, és puhára pároljuk. 

A beshamel mártás elkészítését akkora időzítsük, amikor már a vége felé járunk a főzésnek. A tejet melegítsük fel egy fazékban, a vajat közepes fokozaton olvasszuk meg egy másik fazékban, majd adjuk hozzá a lisztet. Keverjük el, majd öntsük hozzá a meleg tejet fokozatosan, közben kevergessük kézi habverővel. Eleinte lehet csomósabb a massza, de ne ijedjünk meg, legyünk kitartóak, és akkor finom, sűrű mártás lesz az eredmény. Ha már kezd sűrűsödni, keverjük bele a csipet sót, a fél mokkáskanál kakukkfüvet, és a késhegynyi szerecsendiót. További kevergetés mellett hagyjuk besűrűsödni.

Tálalásnál szedjük a tányérra a krumplit, a zöldségeket, és a húst, majd öntsük nyakon a mártással. A sóhoz szokott felnőtteknek a húst még melegen sózzuk meg, illetve lehet a szószt is utána sózni. A picurnak készült a parázsburgonya, így 4 szem az ő tányérjára került, a többiből mi falatozhattunk.

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page