Jénaiban sült porhanyós máj petrezselymes vajas újkrumplival és roppanós spárgával

2013-06-15

Kategória: Ebéd, Főétel, Fruktózmentes, Gluténmentes, Laktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Vacsora,

Címke: , , ,



Recept összetevői:

Egy újabb reggeli piacozás eredménye ez az ebéd, és ami a legfontosabb, hogy a maximum negyedórás előkészület után még egy jó kis legózás is belefért az ebédig.

Hozzávalók (családi adag) ld. jegyzetlapon.

  • egy csokor zöldspárga (500 gramm)
  • újkrumpli méretétől függően: nálunk 4-5 közepesen kisebb újkrumpli volt az adag/fő
  • 500 gramm csirkemáj
  • vaj (laktózérzékenyeknek, tejfehérje allergia esetén pl. liga) a jénai kikenéséhez és a krumplik meglocsolásához (esetleg a spárgaöntethez)
  • Fűszerek: 1. krumplihoz: kevés só, petrezselyem; 2. spárgához: 1 tk só, 1 tk nyírfacukor/xilit, 1 tk só nélküli ételízesítő (teljesen természetes porított zöldségek, már mindenhol kapni)

A csirkemájat egyenként mossuk le, majd kicsit itassuk le róla a vizet, és helyezzük vajjal kikent jénaiba, takarjuk le alufóliával tetejét, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 45 perc alatt omlósra sül. Ha valakinek számít a külcsín, akkor az utolsó 10 percben vegye le a fóliát a tetejéről, hogy egy kicsit megpiruljon a máj, mi már nem szoktuk. (Korábban a picur miatt készítettem így, mert fogak nélkül, a kis ínyével is szét tudta préselni a májat, annyira porhanyós és omlós, ha így készül, – de emiatt annyival ízesebb is, hogy teljesen rászoktunk.) Én utólag szoktam sózni, mert a picur nem igényli ehhez a sót.

A krumpli elkészítése ugyancsak nagyon egyszerű: megmossuk, meghámozzuk, majd kivajazott jénaiba tesszük, meglocsoljuk olvasztott vajjal, amit előzőleg kevés sóval, petrezselyemmel ízesítettünk. Fedjük le alufóliával a tetejét, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. A májjal egyidőben süthetjük, kb. annyi idő alatt meg is puhul.

A spárga elkészítéséhez egy lábosban a vizet feltesszük forrni. Közben a spárgát megmossuk, a végét lepattintjuk, ez azt jelenti, hogy ott ahol a lila és a zöld szín találkozik, megpróbáljuk eltörni, nem kell feszegetni, ha jó helyen fogjuk meg, tényleg könnyen pattan. Amikor a víz felforrt, mehet bele a só, cukor, ételízesítő és a spárga. 6-8 percnél ne főzzük tovább, akkor marad finom, roppanós. Ahogy levesszük a fazekat a tűzről, mossuk le hideg vízzel spárgát, hogy megállítsuk a főzési folyamatot. Ha valaki öntetet szeretne a spárgához, megoldhatja egyszerű enyhén sózott olvasztott vajjal, vagy beshamel mártással is (igen, tej nélkül is elkészíthető :) ld. a receptet itt.)

Mikortól adható? – A védőnőtől kapott táblázat szerint a csirkemáj 10. hónapos kortól, a spárga pedig 7. hónapos kortól adható, de ez abban az esetben érvényes, ha 6. hónapos kortól kezdődik a hozzátáplálás.

spárga újkrumplival májjal

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page