Jénaiban sült töltött padlizsán krumplipürével

2012-08-14

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , ,



Recept összetevői:

Két gyönyörű kis padlizsánt sikerült vennem a zöldségesnél, és ahogy megláttam, rögtön a picurra gondoltam. Otthon még volt egy nagyobb méretű, azt is hozzácsaptam az adaghoz, így családi vacsora lett belőle.

Hozzávalók (családi adag):

  • 500 gramm pulyka darálthús
  • 2 közepes padlizsán (ez két kicsi, és egy nagyobb – nálunk :)
  • 1 fej lilahagyma
  • rozmaring, fehér bors, szerecsendió, só, kakukkfű
  • 1-2 dl zabtejszín (vagy más növényi tejszín)
  • a körethez: 4 közepes krumpli, növényi tej (nálunk zabtej volt), vaj (laktózérzékenyeknek liga), só

Most nagyon szorított az idő, ezért nem kerestem recepteket, hanem a töltött zöldségek mintájára okoskodtam, és egy fazékban kellett főznöm mindent, de így is mennyei lett az íze, ezért merem ajánlani a receptet: a padlizsánt alaposan mossuk meg, vágjuk ketté, és kaparjuk ki a belsejét, készítsünk csónakokat, amelyeket majd megtölthetünk. Helyezzük kivajazott jénaiba, fűszerezzük kevés sóval, borssal és rozmaringgal.

A kikapart padlizsánt vágjuk kicsit össze, hogy ne maradjanak hosszú szálak az ételben. A hagymát kockázzuk fel, és tegyük oda közben egy kis olajon párolódni, majd dobjuk rá a padlizsán kikapart belsejét, mehet rá a darálthús is. Keverjük össze, tegyük rá a fedőt, és hagyjunk megfőni, megpuhulni mindent. Kevergessük meg néha, hogy a hús pergős legyen, és a vége felé fűszerezzük.

Töltsük meg a csónakokat a töltelékkel, öntsünk rá egy kis tejszínt. A nem tejcukor érzékeny felnőttek :) adagjára tejfölt öntöttem, és sajtot szórtam. Fedjük le alufóliával, és helyezzük 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 20 percig pároljuk így, hogy a padlizsán megpuhuljon, majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg a tetejét.

Én krumplipürével tálaltam: 4 közepes új krumplit megmostam, megtöröltem, becsavartam alufóliába, és beraktam a padlizsánnal együtt a sütőbe, mikor megpuhultak krumplinyomóval áttörtem, 1 diónyi vajat kevertem hozzá, kevés sóval fűszereztem, és zabtejjel puhítottam (annyi zabtejet érdemes a krumplis masszához adni, hogy selymessé váljon, de ne legyen folyós). A sütőben sült krumplipüré íze teljesen más, mint a többié. Nagyon illett a töltött padlizsánhoz.

toltott_padlizsan.jpg

toltott_padlizsan_2.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page