Kajatippek hasmenés esetén a fruktóz-laktózmentes étrendben: göngyölt csirke párolt majorannás rizzsel

2012-08-19

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , , ,



Recept összetevői:

Szegény picikénk elég sokáig küzdött hasmenéssel, ezért egy hét és egy nagy adag – mindent eláztató – híg széklet után utánanéztünk, hogy a piciknél mit javasolnak ilyen esetben. A legtöbb helyen a szokásos ételeket említették: főtt krumpli, rizs, alma, sárgarépa, a keksz, ropi és a banán. Mivel ebből nekünk csak a krumpli, rizs, sárgarépa játszik, így három nap után eléggé meguntuk a kosztot, így elkezdtem variálni. Első nap volt héjában főtt krumpli, majd ugyanez sonkával, este répával. Második nap már pároltam krumplit, csirkével és sárgarépával. Aztán következett a ledarált krumpli a csirkével, és a párolás során lecsöpögött csirkelével – olyan krumplifőzelék jellegű dolog. A picur persze oda meg vissza volt az újdonságtól. Közben kicsit rendeződött is a poci, ezért következő nap már be mertem vajazni a jénait :) és akkor sikerült ezt a finomságot elkészíteni.

Hozzávalók (családi adag, vagy 2 napra minden étkezés esetén):

  • 1 kg csirkemell
  • 3 közepes répa
  • 5-6 szelet Délhús csemege karaj (ebben nincs semmilyen cukor, édesítő, sem tejcukor)
  • 1 teáscsészényi rizs
  • vaj (laktózérzékenyeknek liga) a jénai kikenéséhez – nem szükséges, kis vizet is lehet alá önteni
  • kakukkfű, majoranna, bazsalikom, só

A répát megmossuk, megtisztítjuk, vastagságától függően félbe vágjuk. A csirkét lemossuk, a melleket kettőbe vagy háromba vágjuk – minél vékonyabb, annál jobb. Fogjuk a vékony szeleteket, ráhelyezünk annyi sonkát, hogy takarja, majd az egyik végére a répát, ezt akkorára vágjuk, hogy ne vagy éppen csak kicsit lógjon ki. Tekerjük fel, és úgy helyezzük az előzetesen kivajazott jénaiba, hogy ne tudjon szétnyílni a hús (alulra kerüljön a tekert vége).

Helyezzük egymás mellé a göngyölt csirkéket. Szórjuk meg sóval és kakukkfűvel, majd takarjuk le alufóliával. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig süssük, de lehet 30 percig is, és utána alufólia nélkül megpirítani a tetejét. Én most nem akartam, az volt a lényeg, hogy nagyon puha legyen a picurka pocijának. A kisült folyadékot majd öntsük le a végén, tegyük el egy kis edénybe, és jó lesz a másnapi ételhez, hogy az kicsit ízesebb, szaftosabb legyen.

Közben a rizst mossuk át, tegyük a rizspárolóedénybe, és olyan másfélszeres vízzel öntsük fel, tegyük a párolóba, és kb. 45 perc alatt pároljuk puhára. (Lehet ezt fazékban is készíteni, de párolóban annyira más az íze a rizsnek és olyan puha, hogy majd szétesik, ezért választottam most ezt ebben az időszakban.)

Szegény picikémnek a sok krumpli, és a főtt krumpli-csirke-répa után ez olyan mennyei étel volt, hogy a kanál mellett még a másik szabad kezével is mohón lapátolta be az ebédet a szájába. 

hasmenes3_1.jpg

hasmenes3_2.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page