Kalács tönkölylisztből a fruktóz- és tejmentes diéta szerint
2012-07-16Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Reggeli, Tízórai, Uzsonna, Vacsora,
Címkék: sütemény, kalács, foszlós kalács, tönkölylisztes kalács, kalács tojás és tej nélkül
Recept összetevői:
Felbuzdulva a kezdeti sikereken (kalácstorta töltelék nélküli és rebarbarás) nekiálltam a fonott kalács készítésének is, majd jöhettek az „egészségesebb” lisztekkel való próbák. A tönkölyliszttel a recept jelesre vizsgázott.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon:
- 500 gramm tönköly fehér liszt
- 75 gramm vaj (növényi, mentes)
- 3 evőkanál xilit
- 1 teáskanál szőlőcukor
- 25 gramm élesztő
- fél teáskanál só
- 250 gramm növényi tej
Egy kis langyos tejben az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral megfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a xilitet belekeverjük. Belekockázzuk a vajat, és összemorzsoljuk a liszttel.
Ha az élesztő felfutott, belekeverjük a lisztbe, hozzáöntjük a többi tejet is, és átgyúrjuk a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz. Majd takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.
Vágjuk a megkelt tésztát hat egyenlő részre, és jöhet a fonás. Én mindig ezt a videót használom, miközben fonok. Nekem segít.
Helyezzük a megfont kalácsot a tepsire, és hagyjuk még 20-25 percig kelni. Majd kenjük meg egy kis tejjel a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük meg a kalácsot.
Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis cukros vízzel/tejjel (1 mk xilit 1 tk vízben feloldva).