Karácsonyfa kalács a fruktóz- és tejmentes diéta szerint

2014-12-23

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tízórai, Tojás nélkül, Uzsonna,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

Ez a recept a korábbi kalácsokat fogja ismételni, csak a forma változik, azért találtam ki, hogy ha valaki fél még annyi xilitet/szőlőcukrot használni a fruktóz érzékeny gyerkőcnél, mint amennyi a fahéjas vagy sütőtökös karácsonyfa kalácshoz kell, az is el tudjon készíteni egy kedves finomságot az ünnepekre. Nálunk a picur nagyon szereti ezt is, a Mikulás kalácsot is, élvezi, hogy letörögetheti a fenyőfa ágait (a Mikulás szakállát).

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 500 gramm liszt (én tönköly fehér liszttel is készítettem már)
  • 75 gramm vaj (mentes!)
  • 4 evőkanál xilit/nyírfacukor
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 25 gramm élesztő
  • fél teáskanál só
  • 250 gramm növényi tej (natúr rizs- vagy zabital)
  • 3 evőkanál kakaópor (fruktóz-laktózérzékenyek, tejfehérjeallergiások figyeljenek mit használnak, nekünk a dietetikus a holland kakaóport javasolta)

Egy kis langyos tejben futassuk meg az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral. A lisztet szitáljuk át, a sót és a cukrot keverjük bele. Kockázzuk hozzá a vajat, és morzsoljuk össze a liszttel. Ha az élesztő felfutott, keverjük a lisztbe, öntsük hozzá a többi tejet is, és gyúrjuk át a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz.

Szedjük szét a tésztát kétharmad-egyharmad arányba. Az egyharmadnyi adagot kakaóval színesítsük (gyúrjuk hozzá egy kis vízben feloldva a kakaót, vagy csak önmagában, ha úgy is megy.)

Takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztákat nyújtsuk ki (minél vékonyabbra, kb. ujjnyi), a fehér kerüljön alulra, a kakaósat helyezzük rá, és újra egy fehér jön. Utána vágjuk ki a fenyőfa formát, és a fenyőfa ágait tekerjük meg egy kicsit.

Helyezzük az elkészített karácsonyfát a tepsire, és hagyjuk még 20-25 percig kelni. Majd kenjük meg egy kis tejjel a tetejét.

karácsonyfa kalács tejmentes fruktózmentes tojásmentes baba

Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. fél óra alatt süssük meg. Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis tejjel.

karácsonyfa kalács tejmentes tojásmentes fruktózmentes baba

 

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page