Karácsonyfa kalács a fruktóz- és tejmentes diéta szerint

2014-12-23

Kategória: Desszert, Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tojás nélkül, Uzsonna,

Címke: , , , , , , ,



Recept összetevői:

Ez a recept a korábbi kalácsokat fogja ismételni, csak a forma változik, azért találtam ki, hogy ha valaki fél még annyi xilitet/szőlőcukrot használni a fruktóz érzékeny gyerkőcnél, mint amennyi a fahéjas vagy sütőtökös karácsonyfa kalácshoz kell, az is el tudjon készíteni egy kedves finomságot az ünnepekre. Nálunk a picur nagyon szereti ezt is, a Mikulás kalácsot is, élvezi, hogy letörögetheti a fenyőfa ágait (a Mikulás szakállát).

Hozzávalók:

  • 500 gramm liszt (én tönköly fehér liszttel is készítettem már)
  • 75 gramm vaj (tej- és laktózérzékenyeknek pl. liga)
  • 4 evőkanál xilit/nyírfacukor
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 25 gramm élesztő
  • fél teáskanál só
  • 250 gramm növényi tej (rizs- vagy zabital)
  • 3 evőkanál kakaópor (fruktóz-laktózérzékenyek figyeljenek mit használnak, nekünk a dietetikus a holland kakaóport javasolta)

Egy kis langyos tejben futassuk meg az élesztőt egy teáskanál szőlőcukorral. A lisztet szitáljuk át, a sót és a cukrot keverjük bele. Kockázzuk hozzá a vajat, és morzsoljuk össze a liszttel. Ha az élesztő felfutott, keverjük a lisztbe, öntsük hozzá a többi tejet is, és gyúrjuk át a tésztát. Addig dagasszuk, míg a tészta selymes, hólyagos nem lesz.

Szedjük szét a tésztát kétharmad-egyharmad arányba. Az egyharmadnyi adagot kakaóval színesítsük (gyúrjuk hozzá egy kis vízben feloldva a kakaót, vagy csak önmagában, ha úgy is megy.)

Takarjuk le, tegyük meleg helyre, és kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztákat nyújtsuk ki (minél vékonyabbra, kb. ujjnyi), a fehér kerüljön alulra, a kakaósat helyezzük rá, és újra egy fehér jön. Utána vágjuk ki a fenyőfa formát, és a fenyőfa ágait tekerjük meg egy kicsit.

Helyezzük az elkészített karácsonyfát a tepsire, és hagyjuk még 20-25 percig kelni. Majd kenjük meg egy kis tejjel a tetejét. Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe, kb. fél óra alatt süssük meg. Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis tejjel.

karacsonyfa_kakaos_kalacs.jpg

 

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page