Karácsonyi diós pite a fruktóz-, tej-, tojásmentes diétában

2017-12-17

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,

Címke: , , , ,



Recept összetevői:

Nagyon szerettem volna már ilyen típusú pitét készíteni, de ezek a receptek általában rengeteg gyümölccsel dolgoznak, ezért kicsit kísérleteztem, és megszületett a mi fruktóz-, tej- és tojásmentes karácsonyi csillagos piténk. Ha valaki még kerüli a magokat (a diót), nyugodtan készítse el simán csak vanília pudinggal (ebben az esetben érdemes dupla adagot venni a krémből, vagy kevesebb tésztát használni.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • Linzer tésztához:
  • 200 gramm liszt
  • 100 gramm mandulaliszt (mandula finomra őrölve)
  • 200 gramm vaj (mentes!)
  • 70 gramm nyírfacukor/xilit
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 csipet só
  • (nekem ebből a tésztából még maradt linzerhez)
  • Töltelékhez:
  • 450 gramm növényi tej (zab- vagy rizstej)
  • 40 gramm vaníliás pudingpor (cukor-tej-mindenmentes)
  • 100 gramm dió
  • 1 evőkanál vaj (mentes!)
  • kb. 40 gramm xilit/nyírfacukor és 30 gramm szőlőcukor

Tészta készítése: A liszteket keverjük össze, adjuk hozzá a cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét, a vajat kis kockákra vágva morzsoljuk össze a liszttel, majd gyúrjuk a tésztát gombóccá. Mikor már nem ragad a az edény falához, akkor rakjuk egy zacskóba, és fél órára tegyük pihenni a hűtőszekrénybe.

Közben elkészíthetjük a krémet: A tejből öntünk egy keveset a keverőtálba, a többit pedig a fazékba. A kevés növényi tejjel elkeverjük a pudingport, és az édesítőt (xilit). Eközben a fazékban levő tejet felforraljuk. Abba az edénybe, amelyben a hideg tejjel elkevertük a port és a cukrot, beleöntjük a felforralt tejet, miközben az egészet kevergetjük, majd visszaöntjük a fazékba, és alacsony fokozaton továbbsűrítjük, kevergetjük. (Így nem lesz csomós.) Adjuk hozzá a darált diót. Pár perc alatt kész a massza, de kicsit hagyjuk hűlni.

A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral. A pihent linzertésztát nyújtsuk kb. 3-4 mm vékonyra, és helyezzük a tortaformába. Nyomjuk az ujjainkkal az aljához és az oldalához, a peremnél villával díszíthetjük. A maradék tésztából készítsünk csillagokat ízlés szerint.

pite karácsonyi tejmentes fruktózmentes tojásmentes

A diókrémet egy kis vajjal lehet lazítani és habverrővel jól összedolgozni, mehet bele egy kis édesítő még, ha nem elég édes a töltelékünk (mi itt raktuk bele a szőlőcukrot). Majd öntsük a masszát a formánkba, és díszítsük a tetejét kedvünk szerint.

pite karácsonyi

A tetejét kenjük le egy kevés növényi tejjel és mehet a 160-170 fokra előmelegített sütőbe. Nekem 25 perc alatt sült meg szépre a tészta, de volt már ez 35 is, ezért nagyon figyeljük a tetejét. Liszttől függően lehet olyan is, hogy hamarabb megsül a perem a belseje pedig még hóka, ilyenkor érdemesebb kisebbre venni a hőfokot.

Mikor kivesszük és már hűlt egy kicsit, megszórhatjuk egy kevés édesítővel (szőlőcukorral vagy porrá tört xilittel). Időt kell hagyni neki, hogy összeérjen, különben a belseje elfolyik, bár úgy is nagyon finom, mi teszteltük :)

pite karácsonyi tejmentes fruktózmentes tojásmentes

 

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page