Karácsonyi sütőtökös linzer a fruktóz- és tejmentes diéta szerint

2012-12-12

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , ,



Recept összetevői:

Közeleg a karácsony, és mindenki jön a guszta mézeskalácsokkal, bejglikkel és még sorolhatnám. Mit tehet az, akinek kerülnie kell a cukrot, az édesítőt, a gyümölcsöt, a magokat, a diót stb. stb. Nem volt mit tenni, recept híján megint kísérletezgettem, és mivel a sütőtök engem mindig az ünnepekre hangol, ráadásul zöldség (bár vigyázni kell vele, 55 gramm nyers zöldség tartalmaz 1 gramm fruktózt, ld. táblázat) ezért elsőként jöjjön egy karácsonyi linzer recept.

Hozzávalók (kis adag, egy tepsi):

  • 75 gramm liszt
  • 25 gramm vaj
  • 25 gramm sütőtök (sütőben sütött sütőtök kikapart húsa)
  • 15 gramm nyírfacukor
  • fahéj
  • fél vaníliarúd kikapart belseje

A lisztet átszitáljuk, a porcukrot (én normál nyírfacukrot daráltam le) és a vaníliarúd kikapart belsejét hozzáadjuk, és jól összekeverjük. A vajat érdemes kisebb kockákra vágni és így beledobálni a tálba. (Nem szabad felolvasztani, mert akkor a tészta később nehezen kezelhető lesz.) 

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, mikor már nem nagyon látunk kisebb darabokat sem a tésztában, akkor hozzákeverjük a sütőtököt is, és az egészet összegyúrjuk. Az így kapott tésztát hengerré formázzuk, alufóliába tekerjük, és a hűtőbe tesszük pihenni. 

Tipp: Én a sütőtököt a következőképpen készítem: megmosom a héját, letörlöm, majd kettévágom. A magokat kanállal kikaparom, majd a csónakokat ráteszem egy sütőpapírral bélelt tepsire. Jól (bőven) megszórom vízzel és kicsit meghintem fahéjjal. Így megsütve omlós lesz és puha, édes lesz az íze, és bár fahéjjal készül, mindenhez illik: leves, főzelék, kenyér, zsemle, pogácsa.

Kb. 1 órával később a tésztát lisztes felületen vékonyra nyújtjuk, majd a kívánt formákat kiszaggatjuk, és tepsire helyezzük (szilikonra vagy sütőpapírra). 

170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Vigyázni kell vele, ha már pirul a széle, lehet kiszedni.

Én Apának készítettem lekváros változatot is, illetve aki szeretne töltött változatot is készíteni, annak érdemes egy nagyobb sütőtök darabot megsütnie a sütőben, és a maradék részt lepürésíteni, majd ezt tölteni a linzer közé. Így is nagyon finom, kipróbáltuk, és így a picur is ehette. De azért a töltött változattal csínján bánjunk, mert ahogy a poszt elején írtam a sütőtöknek elég magas a fruktóztartalma, annak ellenére, hogy zöldség.

Ha már kitapasztaltuk, és bírja a picur a szőlőcukrot vagy valamelyik dietetikus által jóváhagyott természetes édesítőt (pl. nyírfacukor/xilit, stevia), akkor azzal is megszórhatjuk. Mi ezt most kihagytuk, csak Apa kapott ilyet :)

sutotokos_linzer.jpg

sutotokos_linzer_3.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page