Kölesfasírt sütőben sült kacsamájjal

2018-01-12

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címke: , , , , ,



Recept összetevői:

Ha valaki ételérzékenység/allergia miatt kényszerből diétázik különösen fontossá válnak a magas ásványianyag- és vitamintartalmú alapanyagok. Ez a recept a DM33 egészséges és gyors recept” szakácskönyvében azért tetszett meg, mert köles van benne, amely kiváló fehérjeforrás, gazdag rostban, magnéziumban, B-vitaminban, de tartalmaz foszfort és vasat is. Ráadásul a kölest répával és cukkinivel kell bekeverni, így még több vitamint csempészhettem a kicsik ebédjébe. Csak kicsit változtattam a recepten, illetve még annyit, hogy nálunk köret lett belőle a jénaiban sült kacsamáj  mellé.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon (8 db kölesfasírthoz).

  • 200 gramm köles
  • 200 gramm cukkini
  • 200 gramm sárgarépa
  • 1 közepes vöröshagyma
  • só, bors
  • 4 kicsi gerezd fokhagyma
  • 4 teáskanál mustár (mentes!)
  • 2 tojás (tojásmentes diéta esetén: hagyd el a tojást, a zabpelyhet áztasd annyi vízbe, ami ellepi)
  • 4-5 kanál aprószemű zabpehely (gluténmentes diéta esetén: gluténmentes!)

A kölest megfőztem 2,5-szeres mennyiségű (enyhén sós) vízben. A cukkinit és a répát közben megmostam, megpucoltam, és a kisebb lukú reszelőn lereszeltem. A hagymáról eltávolítottam a héját, megmostam, és egy kevés kókuszolajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a lereszelt cukkinit és répát. A zöldségeket fedő alatt puhára pároltam (pár perc), majd elkevertem a kész kölessel, a mustárral, a zúzott fokhagymával, a sóval, a borssal. Amikor kihűlt, hozzákevertem a tojást és az aprószemű zabpelyhet.

Az adagot 8 felé szedtem, és először golyókat formáltam belőlük, majd kilapítottam, és sütőpapírral bélelt tepsire raktam. Egy kis olivaolajjal megspricceltem a pogácsákat, és 20 perc alatt ropogósra sütöttem a 220 fokra előmelegített sütőben.

kölesfasírt tejmentes gluténmentes baba

A kacsamáj elkészítése nagyon egyszerű: én kókuszzsírral kikent jénaiba helyeztem és alufóliával lefedve 200 fokos sütőbe toltam. Kb. 30 perc alatt puhára, omlósra sül. Csak utána érdemes sózni, borsozni, ki mit szeret.

kölesfasírt kacsamájjal tejmentes gluténmentes baba

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page