Kölesfasírt sütőben sült kacsamájjal
2018-01-12Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: cukkini, répa, köles, baba, kacsamáj, kölesfasírt
Recept összetevői:
Ha valaki ételérzékenység/allergia miatt kényszerből diétázik különösen fontossá válnak a magas ásványianyag- és vitamintartalmú alapanyagok. Ez a recept a DM „33 egészséges és gyors recept” szakácskönyvében azért tetszett meg, mert köles van benne, amely kiváló fehérjeforrás, gazdag rostban, magnéziumban, B-vitaminban, de tartalmaz foszfort és vasat is. Ráadásul a kölest répával és cukkinivel kell bekeverni, így még több vitamint csempészhettem a kicsik ebédjébe. Csak kicsit változtattam a recepten, illetve még annyit, hogy nálunk köret lett belőle a jénaiban sült kacsamáj mellé.
Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon (8 db kölesfasírthoz).
- 200 gramm köles
- 200 gramm cukkini
- 200 gramm sárgarépa
- 1 közepes vöröshagyma
- só, bors
- 4 kicsi gerezd fokhagyma
- 4 teáskanál mustár (mentes!)
- 2 tojás (tojásmentes diéta esetén: hagyd el a tojást, a zabpelyhet áztasd annyi vízbe, ami ellepi)
- 4-5 kanál aprószemű zabpehely (gluténmentes diéta esetén: gluténmentes!)
A kölest megfőztem 2,5-szeres mennyiségű (enyhén sós) vízben. A cukkinit és a répát közben megmostam, megpucoltam, és a kisebb lukú reszelőn lereszeltem. A hagymáról eltávolítottam a héját, megmostam, és egy kevés kókuszolajon megdinszteltem, majd hozzáadtam a lereszelt cukkinit és répát. A zöldségeket fedő alatt puhára pároltam (pár perc), majd elkevertem a kész kölessel, a mustárral, a zúzott fokhagymával, a sóval, a borssal. Amikor kihűlt, hozzákevertem a tojást és az aprószemű zabpelyhet.
Az adagot 8 felé szedtem, és először golyókat formáltam belőlük, majd kilapítottam, és sütőpapírral bélelt tepsire raktam. Egy kis olivaolajjal megspricceltem a pogácsákat, és 20 perc alatt ropogósra sütöttem a 220 fokra előmelegített sütőben.
A kacsamáj elkészítése nagyon egyszerű: én kókuszzsírral kikent jénaiba helyeztem és alufóliával lefedve 200 fokos sütőbe toltam. Kb. 30 perc alatt puhára, omlósra sül. Csak utána érdemes sózni, borsozni, ki mit szeret.
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!