Köleskása babáknak

2012-04-12

Kategória: Desszert,

Címke: , , , ,



Recept összetevői:

Az egész úgy történt, hogy a picur abban az időszakában volt, amikor nem nagyon evett meg semmit, amit főztem neki, de minden érdekelte, amit én ettem. Megint küzdöttünk az ebéddel, amikor azt mondtam neki, na, jó, akkor nem eszel, nem muszáj, és kivettem az etetőszékből. Viszont anya már olyan éhes volt, hogy majdnem lefordult a székről, ezért felmelegítettem az én ebédem, ami főtt köles volt csirkehússal összekeverve. Leültem a szőnyegre, és amíg ő játszott, nekiálltam enni. Tudtam, hogy nem bírja ki, hogy ne jöjjön oda. Beledugta az orrát a tálamba, és hümmögött egyet, hogy ez akkor most kell neki. Jó, tessék, itt egy kóstoló (minő meglepő, az ő kanala is ott volt mellettem ;). A végén ketten együtt pusztítottuk el az adagot, és persze volt kiakadás, hogy elfogyott. Hát így kezdődött a picur kölesimádata. 

Mikor már egy ideje ettük a zöldséges kölesfasírtot, arra gondoltam, miért ne lehetne a reggelibe vagy a vacsorába is beiktatni a szupergabonát a tejbegríz és a tejberizs mellé. Eleinte még úgy készítettem a köleskását, ahogy a nagykönyvben meg van írva: 1adag köles háromszoros rizstejben megfőzve, de rájöttem, hogy semmi szüksége a picurnak ennyi tejre, és ugyanúgy bepuszilja, ha vízben főzöm ki a kölest, és utána öntöm nyakon egy kis rizs/zabitallal, ráadásul így kifőzhetek egy nagyobb adagot, és megvan az ebédhez/vacsorához is a köret. Bár roppant egyszerű, azért álljon itt a recept.

Hozzávalók:

  • 1 teáscsészényi köles
  • 3szoros mennyiségű folyadék, mely lehet csak víz, de növényi tej is (mi az Alnatura bio zabitalát használjuk)
  • Nem babának: 1-2 kanál nyírfacukor, fahéj (esetleg gyömbér :)

A kölest természetesen lehet tisztítani, mint a rizst, de én sokszor elfelejtem, és már öntöm is bele a fazékba, utána kimérjük a háromszoros adagot a folyadékból (víz vagy növényi tej, esetleg felesbe), kicsit megkeverjük, és felforraljuk, majd levesszük a fokozatot nagyon alacsonyra, és így főzzük tovább kb. 20 percig, de még 10 percig otthagyjuk lefedett fazékban az elzárt tűzhelyen (lehet 30 percig is főzni alacsony fokozaton). Ha így teszünk, nagyon finom kását kapunk.

Én úgy szoktam, hogyha a köles forró, akkor hideg tejet öntök rá, ha pedig már kihűlt, akkor felforralom a zab/rizsitalt és úgy keverem hozzá a kásához, így pont megfelelő hőmérsékletű ételt tehetünk az apróság elé.

Az én adagomba persze belekeverek pár kanál nyírfacukrot (hangulattól függően :) és egy kis fahéjjal ízesítem. Tényleg nagyon finom, jelenleg maga mögé utasította a tejbegrízt, a tejberizst és a zabkását is, igaz még nem kóstoltam a hajdinakását :)

 
 
Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page