Laktózmentes túrótorta a fruktózmentes diétában

2014-07-10

Kategória: Fruktózmentes, Laktózmentes, Desszert, Uzsonna,

Címke: , , , , , ,



Recept összetevői:

laktózmentes túrótorta gyertyával.jpgGyorsan kellett tortát készíteni (8 órás munka után, esti rutin – fürdetés, olvasás, altatás stb. – közben), de olyat szerettem volna, ami a pici kedvére is van, és a szülinapos is szívesen megkóstolja, így esett a választás a túrótortára. Szerencsére a visszavezetéssel nagyon jól állunk (igaz sok viszontagságon mentünk keresztül, míg ide eljutottunk, de az utolsó dietetikusunknak hála – akit egy éve találtunk meg – egy ilyen (nagyobb!!) torta szelet már nem okoz gondot), ezért kerülhetett elő a laktózmentes túró és a tetején a kis málnaszemek is.

A piskóta a hagyományos recept szerint készült icipici átalakítással (ha valaki tojásmentes piskóta receptet keres, olyat is talál a blogon: ld. banános csokitorta, torta két éves szülinapra)

  • 6 tojás
  • 4-5 evőkanál xilit/nyírfacukor (édesszájúak többet)
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • egy csipet só

A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával keverjük habosra. A lisztet szitáljuk át egy külön tálba, és keverjük össze a sütőporral. A tojások fehérjét is verjük kemény habbá. Ezután a tojássárgájára szórjuk rá a liszt felét, tegyük rá a tojásfehérjét, majd a tetejére a maradék lisztet, és fakanállal keverjük, de nagyon óvatosan, nehogy a tojáshab összetörjön. A tésztát öntsük sütőpapírral kibélelt formába, és 180 fokra előmelegített sütőben helyezzük, ha a a teteje kissé elkezd barnulni, már készen is van (kb. 20 perc). A megsült piskótát hagyhatjuk még egy kicsit a a sütőben hűlni, majd borítsuk ki, lehetőleg rácsra, és ha teljesen kihűlt vágjuk három felé (három körcikkelyre) a lapot.

A túrókrém hozzávalói:

  • kb. 3-4 dl növényi tej
  • 1 vanília pudingpor, de ha vki fruktóz- és laktózérzékeny nem mindegy melyik, mert sok adalékanyaggal telenyomják a legtöbbet (legyetek nagyon körültekintőek a választásnál! mi az Alnatura pudingporát használjuk)
  • 2 evőkanál xilit/nyírfacukor
  • 400 gramm laktózmentes túró + 1 vaníliarúd kikapart belseje + 2-3 evőkanál xilit/nyírfacukor

A tejből öntünk egy keveset a keverőtálba, a többit pedig a fazékba. A kevés növényi tejjel elkeverjük a pudingport, és hozzáadjuk az édesítőt is. Eközben a fazékban levő tejet felforraljuk. Abba az edénybe, amelyben a hideg tejjel elkevertük a port és a cukrot, beleöntjük a felforralt tejet, miközben az egészet kevergetjük, majd visszaöntjük a fazékba, és alacsony fokozaton továbbsűrítjük, kevergetjük. (Így nem lesz csomós.) Pár perc alatt kész a puding, de kicsit hagyjuk hűlni. Ha már meghűlt, gépi habverővel (vagy turmixbottal) dolgozzuk össze a túróval, hogy finom, lágy krémet kapjunk.

Végül kenjük meg a tortalapjainkat a túrókrémmel. Nálunk a picur nagyon segítőkész volt, és persze minden egyes tortalap után megkérdezte, hogy már készen vagyunk-e, kinyalhatja-e a tálat :-D

Úgy adagoljuk, hogy a tetejére is jusson a krémből, és az oldalát is kenjük be a hófehér masszával, majd jöhet a díszítés. A málnának kicsit alacsonyabb a fruktóztartalma a gyümölcsök között (ld. fruktózegyenérték táblázat), ezért esett erre a választás, arról nem is beszélve, hogy most van igazán szezonja :)

laktózmentes túrótorta_1.jpg

Mindenki imádta a tortát. Habár csak öten voltunk (ebből 4 felnőtt, és ebből 3 felnőtt nem is nagyon szokott tortázni, én magam nem is nagyon szeretem a tortákat, inkább linzersüti párti vagyok), a torta teljesen elfogyott a felvágás utáni fél órában, mindenki repetázott, volt, aki többször is.

A torta meglepően finom volt, könnyű, kellően édes (és nem túl édes!), ízletes finomság. Nem tudtunk betelni vele :)

laktózmentes túrótorta szelet.jpg

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Print this page
Print