Légies sütőtök-amarantos császárzsemlék

2012-10-22

Kategória: Ebéd, Fruktózmentes, Laktózmentes, Reggeli, Tejmentes, Tízórai, Tojás nélkül, Uzsonna, Vacsora,

Címke: , , , ,



Recept összetevői:

Ahogy írtam korábban a fb oldalon: Elkezdtük a bölcsis beszoktatást, és nagyon kell vigyáznunk az ételekkel. Mivel már a bölcsiben ebédel a picur bölcsis ételt, ezért én nem kísérletezhetek otthon, uzsira marad a zsemle, vacsira egy könnyű tejes kása minden nélkül. Így ha rosszul van, tudjuk, mitől (egyik nap pl. a káposztafőzeléktől…). De elegem lett, hogy a picur napjában kétszer eszik vizes zsemlét, amivel nem lenne baj, ha nem lennénk tej-fruktózmentes diétán, így viszont kellenek a vitaminok, a kalcium, a magnézium stb. Ezért nagyüzemi pékárú gyártásba kezdtem. Mivel a császárzsemle receptje nagyon bevált, ezért most első körben ennek a tésztáját kezdtem el mindenfélével kombinálni. Első körben szezonálisan: sütőtökkel, és még adtam hozzá egy kis amarantot is, hogy kalciumban, egyéb vitaminokban biztos, hogy gazdag legyen :)

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 350 gramm liszt
  • 1 teáskanál só
  • 120 ml növényi tej (zab/rizs ital)
  • 25 gramm vaj (tejmentes diéta esetén pl. liga)
  • 1 teáskanál szőlőcukor
  • 10 gramm élesztő
  • 125 gramm sütőtökpüré (megsütött/megfőzött sütőtök kikapart húsa)
  • 15 gramm puffasztott/pattogtatott amarant

A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, keverjük hozzá a cukrot, és hagyjuk felfutni. Közben szitáljuk át a lisztet, keverjük bele a sót, mérjük ki és kockázzuk bele a vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel, és adjuk hozzá a sütőtököt. A sütőtököt egyébként főzhetjük fazékban (megpucolva a héjától) vagy süthetjük sütőben is, a lényeg, hogy a puha pépes pürénk legyen 125 gramm, és ezt adjuk a liszthez. Én azért voksolok a sütőben sütés mellett, mert a sütőtöknek finomabb, édeskésebb íze van így, és kevesebb tápanyagot is veszít az elkészülés alatt.

Végül keverjük a sütőtökös-vajas liszthez a felfuttatott élesztőt, és jöhet a dagasztás. Ha úgy látjuk, hogy kellene még hozzá egy kis tej/víz, nyugodtan pótoljuk. Én tettem még hozzá egy kis vizet (olyan 20 ml körül). A tökéletes tészta nem ragad az edény falához, kicsit hólyagos volt, de puha és lágy.

Rakjuk meleg helyre, és hagyjuk a duplájára kelni. Majd az enyhén lisztezett felületen formázzunk hat kis gombócot, és hagyjuk 10 percet pihenni.

Az eljárás a korábbi: 10 perc után sodorjunk rudakat a gombócokból, közben hagyjuk is pihenni, hogy ne szakadjon el a tészta. Kössünk rá egy lazacsomót. Utána a jobb oldali végét (vagyis mindig azt, ami felülről kandikál ki) dugjuk át az alján. Majd fordítsuk meg, és dugjuk át a másik végét is az alján (nyomjuk belülre a végét). Fotósorozat a pontos elkészítésről itt.

Hagyjuk a duplájára kelni (kb. 20 perc), majd kenjük le a tetejét tejjel/vízzel, és tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe fél órára, de azért figyeljük a tetejét, mert nekem légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt már majdnem elkészült. Mikor kivesszük, még megkenhetjük egy kis tejjel/vízzel a tetejét, ilyenkor tovább puha marad a héja.

Tényleg mennyei lett a sütőtökös császárzsemle, az ízén nem volt érezhető a sütőtök, csak szemet gyönyörködtető lett a színe, és különleges az íze tőle. Kicsit olyan volt, mint egy puha, foszlós kalács.

sutotokos_amarantos_zsemle_3.jpg

sutotokos_amarantos_zsemle_0.jpg

sutotokos_amarantos_zsemle_1.jpg

sutotokos_amarantos_zsemle_2.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page