Medvehagymás zabos krumplis pogácsa

2012-05-27

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , , ,



Recept összetevői:

Ez a recept abban az időszakban született, amikor még nem szerettem volna élesztős dolgokat adni a hasfájós picikének, és azon gondolkodtam, milyen sós nasit süthetnék, amit mi is megennénk, de a fruktóz- és tejcukor érzékeny kis pocakját sem bántja. Így született ez az egyszerű recept a medvehagyma szezon kellős közepén.

Hozzávalók (kb. 8-10 db nagy tallér):

  • 1 közepes krumpli (kb. 220 gramm nettó súly – héj nélkül)
  • 50 gramm liga vaj
  • 70 gramm zabpehely
  • 30 gramm zabpehelyliszt
  • 1 tk só, egy késhegynyi szerecsendió, 1 mk bazsalikom, 1 mk petrezselyem
  • egy csokor medvehagyma kb. harmada

A medvehagymát alaposan lemossuk, megszárítjuk, és apróra vágjuk, vagy elvégeztetjük aprítógéppel a munkát.

A krumplit lemossuk, és héjában – fedő alatt – puhára főzzük. Meghámozzuk, még melegen pépesre törjük a vajjal, és fűszerezzük. A hűtőbe rakjuk kicsit hűlni, majd hozzáadjuk a zabpelyhet és a zabpehelylisztet, összegyúrjuk a masszát. Újból elrakjuk a tésztát pihenni a hűtőbe, majd olyan fél óra múlva beledolgozzuk a medvehagymát.

Amíg előmelegítjük a sütőt, hagyjuk a tésztát, végül lisztezett felületen kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk, késsel csíkozzuk a tetejét, és kiszaggatjuk (én megint üvegpohárral dolgoztam). Papírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 200 fokon kb. 30 perc alatt kisütjük. Ha pirul a széle, vegyük ki a pogácsákat, elkészültek.

medvehagymas_pogacsa.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page