Mennyei répatorta a tej-fruktóz-laktóz-tojásmentes diétában

2018-04-08

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Desszert, Tízórai, Uzsonna,

Címke: , ,



Recept összetevői:

A kicsi fruktózmentes diétája miatt nagyon sokáig kerültem a répát, hiszen zöldség ellenére, azért a cékla után az egyik legmagasabb fruktóztartalmú étel, ezért mindig is csínján bántam vele, a répartortára nem is gondoltam, amíg rá nem találtam erre a receptre – csak kicsit alakítottam rajta, hogy a tej-laktóz-fruktózmentes diétánknak is megfeleljen. Fruktózos kicsinél én azért ezt a receptet már inkább akkor javasolnám, amikor szépen haladtok a visszavezetéssel.

Hozzávalókat ld. a jegyzetlapon.

  • 2 csésze liszt
  • háromnegyed csésze xilit
  • egy csipet só
  • 1 zacskó sütőpor
  • egy-két csipet fahéj, gyömbér, szerencsendió
  • 1 tk szárított, reszelt narancshéj (narancslé helyett)
  • 2 nagyobb répa apróra reszelve
  • egy marék dió összetörve
  • fél csésze étolaj
  • egy csésze növényi(zab)tej/víz
  • 1 tk vanília aroma vagy 1 vanílirúd kikapart magja

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
A lisztet kimértem egy tálba és összekevertem a sütőporral, majd jött rá a só, a xilit, a dió, a fűszerek (narancshéj is). Átkavartam, majd kis lyukú reszelőn ráreszeltem a répát, és ráöntöttem az olajat, a növényi tejet és a vanília aromát. Jól összekevertem az egészet egy fakanállal.

Kibéleltem egy tepsi alját sütőpapírral, és beleöntöttem a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toltam. Nekem 45-50 perc alatt sült meg a répatortám, de vigyázni kell a tetejére, mert megéghet, miközben azt várjuk, hogy a közepe megsüljön (alufóliával le lehet takarni időközben).

Mikor kivettem a sütőből, hagytam kihűlni a tortát, majd vegán krémsajtot kikevertem vaníliával, xilittel és egy kis margarinnal (kb. 50 gramm) és azt tettem a tetejére. Természetesen szőlőcukrot is lehet citromlével folyóssá tenni és mázként a tortára kenni, de még magában is nagyon finom vagy olvasztott, mentes étcsokoládéval leöntve! :)

Olyan sikere volt a répartortának, hogy pár nap múlva újat készítettem, és az is elfogyott a vendégségben.

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

 

Hozzászólások
Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page