fruktóz- és tejmentes diéta szerint
Sógoromat szerettem volna meglepni egy nem mindennapi tortával, és mivel az ízeken kevésbé tudok változtatni a kicsik ízlése és diétája miatt, ezért a külcsínyen kezdtem el ötletelni, így született ez a kisautó. Elég hozzá egy piskótalap téglalap alakú formában kisütve és ugyanannyi krém, mint az átlagos kör alakú tortához, aztán már csak egy kis képzelőerő szükséges hozzá :)
Hozzávalók: A piskóta a hagyományos recept szerint készült kis átalakítással (ha valaki tojásmentes piskóta receptet keres, olyat is talál a blogon: ld. banános csokitortaAMP, torta két éves szülinapraAMP), ld. recept összetevői.
A tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával keverjük fehéredésig. A lisztet szitáljuk át egy külön tálba, és keverjük össze a sütőporral. A tojások fehérjét is verjük kemény habbá. A cukros tojássárgájára szórjuk rá a liszt felét, tegyük rá a tojásfehérjét, majd a tetejére a maradék lisztet, és fakanállal keverjük, de nagyon óvatosan, nehogy a tojáshab összetörjön. A tésztát öntsük sütőpapírral kibélelt (vagy jól kivajazott kilisztezett) téglalap alapú formába, és 180 fokra előmelegített sütőben helyezzük, ha a a teteje kissé elkezd barnulni, már készen is van (kb. 20 perc). A megsült piskótát hagyhatjuk még pár percet a sütőben hűlni, majd borítsuk ki, lehetőleg rácsra, hagyjuk teljesen kihűlni.
Az én töltelékem: diós vajaskrém (működik vajas vaníliás krémként, ha még kerülnétek a magokat), a külső díszítés pedig vaníliás pudingos vajkrém: ld. recept összetevői.
Mindkét krém esetén: A tejből öntünk egy keveset a keverőtálba, a többit pedig a fazékba. A kevés növényi tejjel elkeverjük a pudingport, és hozzáadjuk az édesítő egyharmadát (én itt a xilitet adtam hozzá, mert ha felfőzzük kevésbé okoz gondot nálunk). Eközben a fazékban levő tejet felforraljuk. Abba az edénybe, amelyben a hideg tejjel elkevertük a port és a cukrot, beleöntjük a felforralt tejet, miközben az egészet kevergetjük, majd visszaöntjük a fazékba, és alacsony fokozaton továbbsűrítjük, kevergetjük. (Így nem lesz csomós.) A diókrémeshez adjuk hozzá még a fazékban készítés közben a darált diót is, hogy megpuhuljon, és az ízek összeérjenek. Pár perc alatt készen lesznek a masszák, hagyjuk kihűlni.
Ha már meghűltek, gépi habverővel dolgozzuk össze a puha vajjal és a maradék édesítővel. Finom, kenhető lágy krémeket kapunk. A vanília krémeset színezzük be vagy mentes ételfestékkel vagy természetes színezékkel (ilyen pl. a céklapor, a spenótpor, a répapor stb., vagy mi is készíthetjük úgy, hogy megfőzzük ezeket).
A piskótát, ha kihűlt akkor vágjuk kétfelé kétharmad-egyharmad arányban. Az egyharmad lesz az autó teteje (ablak, tető). Mindkét részt vágjuk félbe, hogy megtölthessük a közepét diókrémmel. Majd alkossunk, kicsit lefarigcsálhatjuk a téglalap alakú formáinkat úgy, ahogy mi szeretnénk, lehet gömbölyű, de maradhat kockás is, amilyen autóról álmodik a kis szülinapos :) (vagy mi :) ).
Majd helyezzük az egyharmados részünket a nagyobbra. Kenjük le diókrémmel a teljes kisautónkat.
Kicsit hagyjuk dermedni a krémet, majd jöhet a díszítés a vajas krémmel ízlés szerint.
Végül tegyük hűtőbe a kész tortát, hogy megdermedjen.
Gyönyörködjetek! :)
Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!