Mogyorós guba tejszínhabbal a fruktóz-, tej-, tojásmentes diétában

2015-10-30

Kategória: Desszert, Ebéd, Főétel, Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Vacsora,

Címke: , , , , , , , ,



Recept összetevői:

A mogyorós guba azért készült, mert az utolsó pillanatban vettem észre, hogy nincs itthon mák, és még dió szezon sem volt, viszont volt itthon egy zacskó törökmogyoró, így az megmentett. A kókusztejből készült tejszínhabot pedig már régen ki akartam próbálni. Isteni vacsoránk kerekedett.

Hozzávalók a gubához (családi adag): ld. recept összetevői

  • 6 kifli
  • 700 ml növényi tej
  • 1 db vaníliarúd kikapart belseje
  • 3 evőkanál xilit
  • 50 gramm vaj (tejfehérje allergia és laktózérzékenység esetén pl. liga)
  • 75 gramm – 100 gramm törökmogyoró (ki mennyire szereti mogyorósan)
  • 75 gramm porcukor xilitből és szőlőcukorból (a hasmenés elkerülése miatt én keverem, de lehet tisztán is)
  • tejszínhabhoz: Aroy-D márkájú kókusztej

Úgy készíthetjük el, mint a mákos gubát: a kifliket karikázzuk fel, majd tegyük egy nagy tálba. Egy fazékban melegítsük fel a növényi tejet, a vajat, és ebbe tegyük a vaníliarúd belsejét (akár a héját is, csak ne felejtsük kivenni), továbbá a 3 evőkanál xilitet. Ha felforrt (vegyük ki belőle a vaníliarudat és), forrázzuk le vele a kifliket, óvatosan forgassuk át, hogy mindenhol tejes legyen a kifli.

Egy másik tálban keverjük össze a darált mogyorót és a porcukrot, majd szórjuk a kiflikre, óvatosan keverjük át. A kész gubát tegyük tepsibe, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 perc kicsit megpirítjuk, átmelegítjük.

A tejszínhab esetében a chili&vanília receptje alapján jártam el (nagyon jó leírás, érdemes elolvasni): Az egész doboz kókusztejet tegyük a hűtőbe legalább 8 órára, vagy egy egész napra/éjszakára. Közvetlenül a hab felverése előtt tegyük át egy fél órára a mélyhűtőbe. Egy hideg tálban kézi habverővel verjük fel, ugyanúgy, mint a tejszínhabot. Amikor már félig lágy, akkor tegyünk hozzá egy kis vaníliát (kikapart mag, vagy vaníliakivonat), és egy evőkanál édesítőt, pl. por állagú xilitet. Ezekkel készre verjük. Akkor jó, amikor lágy tejszínhab állagú.

 

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page