Padlizsános egybefasírt

2012-06-06

Kategória: Desszert,

Címke: , , , , , , ,



Recept összetevői:

A picur imádja a húst, így mindig kísérletezek, hogy tudnék még több vitamint, zöldséget bevinni az ebéd-vacsorájába. Ráadásul a padlizsán már jó pár napja ott árválkodott a hűtőben, és pont azon agyalgattam, mit készítsek belőle, amikor hozzánk került a pulyka darálthús.

Hozzávalók:

  • 1 padlizsán
  • 250 gramm pulyka darálthús
  • 2-3 evőkanál zabpehely
  • 2-3 evőkanál hajdinapehely
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, fehérbors, kömény
  • fél vöröshagyma
  • 4 közepes krumpli + diónyi vaj (laktózérzékenyeknek liga) + növényi tej (zabital) + só, majoranna és petrezselyem

Az elkészítése hasonlóan történik, mint a korábban leírt zab-hajdinapelyhes fasírtgolyóké apróbb eltérésekkel: a hagymát apróra kockázzuk, kis olajon/vízen/vajon megdínszteljük, majd hozzáadjuk az előzetesen megtisztított, meghámozott, ugyancsak kis kockákra vágott padlizsánt. Puhára főzzük a zöldséget (érdemes fedő alatt, főként, ha a gyorsaság is számít). Lehet időközben egy kis vizet önteni alá, nehogy odakapjon.

A darálthúst közben fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, és az apróra vágott petrezselyemmel, végül hozzákeverjük a zab- és a hajdinapehelyt.

Ha barnára puhult a padlizsán, adjuk a húshoz, és dolgozzuk össze az egészet (én kézzel szoktam összegyúrni), tegyük félre egy fél órára, érdemes ilyen melegben a hűtőben pihentetni.

Vajazzunk ki egy őzgerincformát (nekem egy egyszerű téglalap alakú formám van otthon, tökéletesen megfelelt a célra), és öntsük bele a szép masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 30 percig süssük, vigyázzunk, meg ne égjen, figyeljük a széleit, a tetejét.

Én krumplipürével tálaltam: 4 közepes krumplit megpárolunk, krumplinyomóval áttörjük, vajat keverünk hozzá, fűszerezzük, végül a zabtejjel puhítjuk (annyi zabtejet adjunk a krumplis masszához, hogy selymessé váljon, de ne legyen folyós). 

padlizsanos_fasirt.jpg

toltott_cukkini_2.jpg

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page