Padlizsános hajdinával töltött tök
2018-01-29Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Főétel, Ebéd, Vacsora,
Címkék: darálthús, pulyka, padlizsán, tök, töltött tök
Recept összetevői:
Az első siker után rögtön vérszemet kaptam, és mikor igazi hatalmas háztáji tököt kaptunk, újabb töltött finomság készült a picurnak, és maguknak.
Hozzávalókat (családi adag) ld. a jegyzetlapon.
- 1 teáscsészényi hajdina
- 500 gramm pulyka darálthús
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 1 db padlizsán
- fűszerek: bazsalikom, petrezselyem, majoranna, só, fehér bors
- 2 dl növényi tejszín (zabtejszín)
- vaj (mentes! vagy kókuszolaj) a jénai kikenéséhez
A hagymát kockázzuk apróra, és egy kis olajon fedő alatt dinszteljük meg, majd adjuk hozzá az előzetesen megtisztított, meghámozott és kis kockákra vágott padlizsánt, és a fedett fazékban pároljuk puhára. A darálthúst lehet külön edényben kis olajon megpirítani, kevés sóval, fehér borssal fűszerezni. Egy harmadik fazékban készítsük el a hajdinát, mossuk át kétszer-háromszor, majd két és félszeres vízben rakjuk fel főni. Amikor felforrt a víz, takarjuk le, vegyük le alacsonyra a fokozatot, és még 20-25 percig főzzük puhára.
A tököt mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk le a két végét, majd hosszában félbe. A belső részt vájjuk ki (a magoktól tisztítsuk meg), és helyezzük a kivajazott jénaiba. Végül sózzuk és borsozzuk meg kicsit őket.
A kész darálthúst, hagymás padlizsánt és hajdinát keverjük össze, pár percig hagyjuk a tűzhelyen, majd töltsük meg vele a tök csónakokat.
A tejszínt fűszerezzük ízlés szerint vagy a fent felsorolt fűszerekkel, és locsoljuk meg fele a tölteléket.
Végül fedjük le alufóliával, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. fél óráig süssük. Vegyük le róla az alufóliát, és még 10 percig hagyjuk bent a sütőben, hogy a teteje is megpirulhasson.