Patisszon krémleves tejmentesen

2019-11-23

Kategória: Fruktózmentes, Tejmentes, Tojás nélkül, Laktózmentes, Gluténmentes, Leves, Főétel, Ebéd, Vacsora,

Címkék: , ,



Recept összetevői:

Még mindig sok a patisszon, vagy ahogy mi, magyarok nevezzük: a csillagtök a piacokon, érdemes válogatni belőle, mert semleges ízének köszönhetően sokféleképpen felhasználható. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, tócsnit, adhatjuk salátához, darálthúshoz, kiránthatjuk, és persze meg is tölthetjük minden földi jóval. A patisszonban igazából az a legjobb, hogy tökéletesen kombinálható más ételekkel, ízlés szerint fűszerezhetjük, a fogások ízvilágát nem fogja markánsan megváltoztatni, inkább kiegészíti azt. Ráadásul könnyen emészthető, sok vizet tartalmaz, de minimális szénhidrátot, miközben fehérjetartalma miatt egy tejmentes diétában felértékelődik a szerepe. Ez a recept először a Képmás oldalán (ITT) jelent meg, most itt is közzéteszem:

Hozzávalók:

  • 1 fej patisszon
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 kis csokor metélőhagyma
  • pár levél bazsalikom
  • só, bors
  • 2 dl növényi tejszín (mi kókusztejszínt használtunk)
  • fél liter alaplé vagy 1 evőkanál natúr ételízesítő (igen! van ilyen só és cukor nélkül, már nagyon sok márkánál, csak szárított zöldségeket tartalmaz)

A patisszont és a hagymát megpucoljuk, majd kis kockákra daraboljuk. Először a hagymát pároljuk üvegesre egy kis olajon, zsiradékon (vagy érzékenység esetén vízen), ezután hozzáadjuk a patisszont. Pár percre átpirítjuk, majd felöntjük alaplével vagy vízzel, és natúr ízesítőt adunk hozzá. Amikor megpuhult a zöldség, összeturmixoljuk, apróra vágott zöldfűszerekkel és tejszínnel gazdagítjuk, kicsit még átforraljuk az egészet, akár át is turmixolhatjuk még egyszer, és már készen is van a finom ősz eleji levesünk. (Ha valaki inkább sűrűn szereti, kevesebb főzővíz is elég bele, vagy krumplival is sűríthető.)

Ha tetszett a recept, kövess a Facebookon és az Instagramon!

Hozzászólások

Az alábbiak is érdekelhetnek:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is! -> Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Print this page
Print